Négy nappal az orkán erejű szélvihar után normalizálódik a helyzet a Begaszentgyörgy községhez tartozó Tordán, amelynek lakosairól mindig is az a hír járta, hogy összetartóak, tudnak közösen fellépni, ha kell, a bajban pedig még jobban kifejezésre jut a segítőkészségük. A mintegy 1400 lelket számláló közép-bánáti falu lakói segítenek egymáson, sőt ismerősök, barátok jöttek a szomszéd településekről is. Az emberek állandóan a terepen vannak, ott segítenek, ahol a legnagyobb szükség van rá.

A tartományi illetékesek 2 millió dinár gyorssegélyt hagytak jóvá a kárt szenvedett tordaiak megsegítésére. Dušan Milićev, Begaszentgyörgy község elnöke ma utazott el Újvidékre, hogy aláírja a szerződéseket. A támogatás továbbra is sok helyről érkezik, a környező községekből, továbbá Vajdaság távolabbi településeiről, valamint magánvállalkozóktól, vajdasági és magyarországi testvértelepülésekről is érkezik adomány.

Bálint Gábor, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet főmunkatársa elmondta, hogy tegnap óta a terepen vannak. Újvidéki partnerszervezetükkel, az Echo Ökumenikus Humanitárius Szervezettel együtt felmérték a helyzetet, és pillanatnyilag több mint egymillió forint értékben juttattak el építőanyagot a rászorulóknak. A mai nap folyamán 800 kúpcserepet, néhány ezer méter tetőlécet és 50 zsák cementet szállítottak le.

Dobai János, a tordai helyi közösség tanácselnöke elmondta, hogy javul a helyzet a faluban, mert nagyon sok helyről érkezett támogatás. Az emberek állandó jelleggel a tetőkön dolgoznak, kicserélik a megrongálódott tetőszerkezeteket, hogy mindenki biztonságban érezze magát. Reményét fejezte ki, hogy az elkövetkező napokban, hetekben teljesen felszámolják a károkat, ami egyébként a felmérések szerint mintegy 100 ezer euróra rúg. Az emberi összefogást pedig ezúttal is példaértékűnek minősítette.

Orbán Krisztián családi házának a tetőszerkezetén többen is dolgoztak ma. A fiatal családfő elmondása szerint a segítség még mindig érkezik, a kollégák, barátok eljönnek, kisegítik egymást, amit csak lehet, megcsinálnak. Mint mondja: lassan majd túl lesznek rajta, mert az anyagi kár mellett lelkileg is megviselte őket a szélvihar pusztítása.

Kónya-Kovács Otília
http://www.vajma.info