A régiók átszervezése melletti kormányzati érvek hamisak, je- lentette ki Klemen Hunor, az RMDSZ elnöke a Duna Tv székely- földi stúdiójában, ahol Száva Enikővel beszélgetett.

Kelemen Hunor úgy látja, hogy a fejlesztési régiók hatékony kia- lakítása ma az egyik legfontosabb, a magyarság jövőjét is meg- határozó kérdés. Az elnök azt mondta, hogy a régióátszervezés- ről az RMDSZ-nek már 2010 óta egységes álláspontja van, ami- óta letették a 16 régiós elképzelésüket. Majd kihangsúlyozta, hogy a régióátszervezésről a szakmai vitát az RMDSZ indította el, és most is ők ennek a vitának a zászlóvivői.

Kelemen szerint hiba lenne közigazgatási hatáskört adni a fejlesztési régióknak, és nem a fejlesztési régiók hiánya miatt nem épültek eddig autópályák, hanem azért, mert nem volt a kormányoknak erről világos elképzelésük, és egyáltalán akaratuk sem erre vonatkozóan.

Az RMDSZ elnöke azt mondta, hogy 3-4 megyéből kellene álljon egy-egy régió, így működnének legjobban a fejlesztési régiók.

Marosvásárhely polgármestere nem azért szeretné, ha Maros megye Hargita és Kovászna megyével kerülne egy régióba, mert szereti a székelyeket, hanem azért, mert Florea felismerte: Maros megye csak akkor tudna fejlődni, ha a két székely megyével alkotna egy régiót, fejtette ki Kelemen Hunor.

A beszélgetés során az elnök a marosvásárhelyi autonómiatüntetéssel kapcsolatosan is leszögezte álláspontját: a tüntetés nem vitt közelebb az autonómiához, sőt most már mindentől távolabb vagyunk. Kelemen szerint Marosvásárhelyen nem is az autonómiáról volt szó, hanem arról, hogy a magyarokat árulókra, és jó magyarokra osztották, és nem lenne szabad politikai célok szerint megosztani a közösséget, ha autonómiát akarunk.

Száva Enikő kérdésére Kelemen cáfolta, hogy az RMDSZ-ben bármilyen törésvonal is lenne, szerinte arról van szó csupán, hogy a szövetség sokszínű.

Kelemen Hunor kijelentette: a polgármesterek nyugodtan megtarthatják a székely zászlókat a hivatalokon, ők a kormánynak javaslatot tettek egy jogszabályról a székely zászló, és a helyi közösségek szimbólumainak használatáról, most pedig várják ennek elfogadását.

Duna Tv