Debrecen – Friss és izgalmas francia filmeket láthatunk április 18-tól az Apollóban. A közönség találkozhat a Mindannyian kísérleti nyulak vagyunk rendezőjével is.

A francia filmek szerelmesei idén is dúskálhatnak a jobbnál jobb francia filmekben. Április 18-án 18 órától a Mindannyian kisérleti nyulak vagyunk? című mozival indul a francia filmtavasz az Apolló moziban. Jean-Paul Jaud 115 perces bio-dokomentumfilmjének vetítése után igazi csemege várja a nézőket: beszélgetés lesz a film francia rendezőjével 20 órakor! Jean-Paul Jaud filmjei mára már meghatározóak a környezettudatos bio-dokumentumfilmek műfajában.Többek között a Göteborgi Filmfesztivál dokumentumfilm-szekciójában, a Berlinale Culinary Cinema szekciójában, a Tokiói Francia Filmfesztiválon és a Riói filmfesztiválon is díjazták. A filmje egy kísérletet mutat be a genetikailag módosított élelmiszerek veszélyeiről.

Másnap, 19-én 18 órától A Casablanca hadművelet, ez a svájci-kanadai-francia akcióvígjáték kerül műsorra. Története szerint egy egyszerű, marokkói származású bevándorló akaratlanul belesodródik egy veszélyekkel teli szituációsorozatba, amelyből csak józan paraszti esze és persze némi szerencse segédletével kerülhet ki élve és győztesen. A film főszereplője Saadi, rosszkor volt rossz helyen, s az arabokkal szemben élő előítéletek fényében azonnal bűnrészesnek találják az ENSZ-főtitkár elrablásában. Egy közismert terrorista véletlen meggyilkolása után pedig egy terroristasejt beépített vezetőjeként kell megállnia helyét.

Április 20-án 18 órától a Populaire című vígjátékot láthatjuk. Rose Pamphyle mogorva özvegy apjával él, aki egy boltot működtet kis falujukban, Normandiában, lányát pedig a helyi autószerelő fiának szánja feleségül, csendes vidéki háziasszonynak. Rose azonban más életre vágyik. A közeli városba utazik, ahol egy titkárnői állásra jelentkezik. Hamar kiderül, hogy Rose szörnyű titkárnő, de tehetsége van a gépíráshoz. Karizmatikus főnöke, Louis, ráveszi, hogy induljon el a helyi gépíró versenyen – ő lesz a lány edzője, Rose pedig a világ egyik leggyorsabb gépírónője.

Egy francia család szexuális krónikája – ez lesz a címe az április 20-án 20 órától vetített vígjátéknak, mely szociográfiai igényességgel ábrázolja egy mai hagyományos francia család nemi életének generációkon átívelő izgalmas bonyodalmait, olyan kérdéseket feszegetve, mint a nemi érettség, vagy a nemi identitás kérdése, a partnerkeresés és az igényes nemi élet. A filmben szereplő családban a szülők kiegyensúlyozott szerelemben élnek, a nagypapa a felesége halála után örömlányokat látogat, az örökbefogadott lány keresi a számára megfelelő férfit, a nagyobbik fiú biszexuális, a kisebbik fiú pedig most fedezi fel a nemiség bonyodalmait…

Újabb dokumentumfilm lesz látható 21-én 16 órától, mely a gyerekek világába kalauzolja a nézőket. Gilles Porte mozija, a Rajzoljuk körbe a Földet! egy fekete filctoll segítségével mutatja meg nekünk a gyerekkor varázsát. A világ különböző tájain arra kértek meg gyerekeket, hogy rajzolják le magukat. E rendkívül kedves filmben a még írni és olvasni sem tudó kicsik egy áttetsző üvegtáblára rajzoltak, így nem csak a rajzot, de a rajzolás közbeni viselkedésüket is fel tudta venni a rendező.

Ismét a szexé lesz a főszerep az Első éjszaka című moziban, melyet április 21-én 18 órától vetítenek. A film egy egyéjszakás kaland története. Clara és Nikolai egy partin találkoznak és végül a férfi lakásán kötnek ki. Hajnalban, mikor Clara megpróbál köszönés nélkül lelépni, beszélgetni kezdenek – ettől kezdve történetük már nem csupán egyszeri kaland.

forrás: dehir.hu