Debrecen – Dzsessz és népzene: ez az irányvonal. A Csokonai Színház négy hivatásos énekese alkotja a 2011-ben alakult formációt.



Izgalmas zenei produkcióval állt elő a Csokonai Színház énekkarának négy énekese. A 2011-ben alakult Sárga Áspis Projekt a dzsessz és a népzene határvonalán mozog. A zenekarvezető Lakatos Gergely mellett Törő Ildikó, Simon Erika és Ladjánszki László alkotják a csapatot, amely elindult a Talentométer tehetségkutató versenyen. Nem ez ez első próbálkozása e négy hivatásos énekesnek, hogy kilépjenek a kórusmuzsika világából, mivel már korábban is dolgoztak együtt egy dzsesszformációban.


A zenekar történetének újabb jelentős fejezetéhez érkezett nemrég, elkészült ugyanis az első lemezük. A Sárga Áspis Project album anyagát a Csokonai Színházban vették fel, s mint elárulják, a kezdeményezéssel az volt a céljuk, hogy a népzenei kultúrkincsben rejlő értékeket egy alapvetően távol álló stílusban átértelmezve, új művészi minőségeket hozzanak létre. Ebben nagy segítségükre volt Zakar Zoltán dzsesszmuzsikus, aki a különleges átiratokat készített a népzenei eredetű anyagokból.

Az énekkvartett kíséretét pedig szintén egy dzsessztrió biztosítja, melynek tagjai a színházból is ismerős Szentai Cecília (zongora), Gajdos Márk (bőgő) illetve Pataji Géza (dob). A felvételeken hegedűn közreműködik Bogáti Bokor Orsolya.

Akinek szimpatikus a Sárga Áspis Projekt kezdeményezése, az itt szavazhat a Talentométeren versengő csapatra, s egyúttal meg is hallgathatja őket.

forrás: dehir.hu