…de milyen a belső?

A brit tudósok legújabb kutatásainak az eredménye alátámasztani látszik a bölcsességet miszerint nem mind arany, ami fénylik. Kimutatták, hogy a vonzó külsejű emberek belbecs tekintetében nem feltétlenül olyan kívánatosak, mint azt a külsejük alapján gyanítjuk. Sok esetben ugyanis kevésbé függetlenek és toleránsak, mint csekélyebb vonzerővel bíró társaik, viszont hajlamosabbak az önzőségre.

A szépség és a belső tulajdonságok kapcsolatának feltérképezése során az "előítéletek" vizsgálata nem hozott meglepő eredményt a brit Open University kutatói számára: a vonzó emberekről a megkérdezettek úgy vélték, hogy barátságosabbak, sikeresebbek és jobban szituáltak, mint kevésbé vonzó társaik, ami megfelel a pszichológusok által jól ismert, úgynevezett "holdudvarhatás" jelenségének. A vélt jó tulajdonságok közé bekerült a lelkiismeretesség, nyitottság és az érzelmi stabilitás is, amellyel a "csúnya" emberek a megkérdezettek szerint nem rendelkeznek.

A vizsgálatot végző csapat viszont abból indult ki, hogy a vonzó külső és a belső tulajdonságok között nem létezik ez az egyenes arányosság.

A kísérletbe 118 egyetemistát vontak be, és két csoportra osztották őket: egy részük a bírák, a másik pedig az alanyok táborába került. Az alanyok kérdőívet töltöttek ki saját értékeikről és tulajdonságiakról, majd videón rögzítettek egy rövid cselekménysort, amelyen belépnek egy szobába, körbesétálnak, majd felolvasnak egy időjárás-jelentést és elhagyják a helyiséget.

A bírák mindegyike különböző alanyokról tekintett meg egy videót, majd értékelte a látottakat a külcsín és a vélhető belső tulajdonságok tekintetében.

A vonzónak ítélt nőkről általánosságban azt gondolták, hogy extrovertáltak, nyitottak az új tapasztalatokra, és lelkiismeretesek. A tíz megadott értéktípusból viszont csupán egy volt az, amelyet egyértelműen az előnyös külsővel azonosítottak a bírák: úgy vélték, hogy ezek a hölgyek sokkal többre tartják az elért eredményeket, teljesítményeket, mint a kevésbé vonzónak minősítettek.

Amikor a kutatók megnézték az alanyok önjellemzését, a fent említett összefüggéseknek pont az ellenkezőjét találták.

Azok a nők, akiknek külsejét vonzóként értékelték, sokkal jobban magukénak vallottak olyan értékeket, mint például a konformitás, a társadalmi elvárásoknak való megfelelés és saját maguk "menedzselése".

"Bár az emberek fejében a mai napig él az, hogy a szépség és a jóság kéz a kézben jár," - nyilatkozott a kutatás eredményeiről Lihi Segal-Caspi - "az eredmények azt mutatják, hogy a vonzó külsejű, általánosan szépnek tartott emberek sokkal inkább fontosnak tartják a konformitást és önmaguk előtérbe tolását, mint a függetlenséget vagy akár a toleranciát."

Persze itt általános tendenciákról beszélünk, és nem több ezer alanyt kérdeztek meg a kutatás során, ráadásul a résztvevők mindegyike azonos korcsoportba és társadalmi rétegbe tartozott. Vajon egy nagyobb volumenű kutatással is hasonló eredményeket kaptak volna a kutatók?

Forrás: donna.hu