Ha botox, akkor az öregedés és a merev arc jut eszünkbe. Ideje azonban újraértékelni ezt a vélekedést, ugyanis egyre több olyan huszonéves veti alá magát botox kezelésnek, akinek az arcán még nyoma sincs ráncnak. Annyira rettegnek ugyanis az öregedéstől, hogy esélyt sem szeretnének adni a szarkalábaknak. Kockázatok és mellékhatások persze vannak, de úgy tűnik, azok másodlagosak az örök fiatalság mellett.

„Annak idején csak abban voltam biztos, hogy nem akartam ráncokkal teli arccal mászkálni. A klinikán is azt mondták, hogy jobb mihamarabb elkezdeni. A botoxról csak annyit tudtam, hogy izomgyengítő hatása van, így a ráncok nem fognak tudni kialakulni, ezért ha azzal injekciózom magamat, akkor fiatalabbnak tűnök majd.” – nyilatkozta a 32 éves Geniene Reese a Daily Mail riporterének. 25 éves korában vetette alá magát először ilyen beavatkozásnak, és azóta tizenkét kezelésen van túl. Utólag elismerte, hogy a saját magáról készült egykori képeket nézegetve nyomát sem látja ráncnak, ám a baráti körében a botoxozás annyira természetes volt, hogy úgy érezte, ő is kénytelen követni a példájukat. Igaz, a beavatkozást végző klinika munkatársai sem próbálták lebeszélni. Amikor ugyanis barátnőivel egy jó nevű liverpooli klinikán érdeklődtek a botox injekciók után, azt a választ kapták, hogy fiatalon a legjobb elkezdeni a kezelést, a 25 éves kor a legideálisabb. Genine egyik barátnője már közel volt a harminchoz, és neki már nem tudtak tökéletes eredményt garantálni: „A konzultáns a barátnőmnek azt mondta, hogy a szemöldökei közötti ráncokat már nem tudja tökéletesen eltüntetni, mivel a károsodás már visszafordíthatatlan, ami eléggé elszomorította őt.”

Genine esete azonban egyáltalán nem egyedi: a húszas éveikben járó, jómódú fiatalok megszállottan üldözik azokat a módszereket, amelyek segítenek megőrizni a fiatalság látszatát. A felmérések azt mutatják, hogy a 29 éves nők legfőbb aggodalma a ráncok és szarkalábak felbukkanása. Az egyik plasztikai sebészettel foglalkozó cég munkatársa szerint évente 56 százalékkal többen érdeklődnek a ráncmentesítő kezelések után a 18-25 éves korosztályból. A megnövekedett érdeklődést azokkal a tévésorozatokkal magyarázza, melyekben hasonló beavatkozásokon esnek át ilyen korú fiatalok. „Ennek a korosztálynak a külső a legfontosabb, és jóval több információval rendelkeznek az  öregedés jeleit eltüntető kezelésekről, mint a korábbi generációk.” – teszi hozzá.

Geniene saját bevallása szerint eddig kétezer fontnyi összeget költött botox kezelésekre, és nagyon elégedett az eredménnyel: „Néhány héttel ezelőtt, amikor cigarettát vásároltam, az eladó elkérte a személyi igazolványomat. Nem sok 30-as éveiben járó nőt ér ilyen élmény.” - meséli büszkén. „Szerintem 25 éves korom óta külsőleg egy szemernyit sem öregedtem. Igazából nem élek túlságosan egészséges életet, fogyasztok alkoholt és dohányzom is, úgyhogy a fiatalos külsőmet egy az egyben a botox kezeléseknek tudhatom be. Igazából ez egy nagyon könnyű módja annak, hogy az ember fiatal maradjon.” – teszi hozzá.

Dr. Darren McKeown, akinek Glasgowban és Londonban is hasonló kezelésekkel foglalkozó klinikája van, elmondta, hogy az ismert mellékhatások ellenére - mint például szemhéj és szemöldök süllyedése - a botox egyfajta modern státuszszimbólummá vált a fiatalságot megszállottan üldöző huszonévesek számára.

„Volt már 19 éves páciensem is, aki botox kezelést kért.” - meséli a doktor. „Nincs olyan ember a világon, akinek 19 évesen ilyesmire lenne szüksége, de látják, hogy a sok celeb is kezelteti magát, úgyhogy ők is erre vágynak - számukra ez ugyanaz a kategória, mint a legújabb márkás táska megvásárlása, csak azért, mert látták, hogy a kedvencüket is egy olyannal fényképezték le.”

A pszichológus szerint az érdeklődés megnövekedése mögött az a társadalmi jelenség áll, hogy az idősebb nőket gyakran mellőzik. „Az idősebb nők mellőzésével csak azt a nézetet erősíti a társadalom, hogy azok a hölgyek, akik az öregedés jeleit mutatják, már nemkívánatosak. Például sokszor láthatjuk, hogy a tévébemondók között nagyon sok idősebb férfi van, de egy bizonyos életkor felett a hölgy kollégáik eltűnnek, és helyüket fiatalabb kolléganőik veszik át. Nagyon úgy tűnik, hogy a nőknek meg kell őrizniük a fiatalság látszatát, ha értékesnek akarják magukat tudni a társadalom számára.” – mondja.

A szakértők nagy többsége kétli, hogy bármi haszna, ha ilyen fiatalon izomsorvasztó injekciókkal terhelik a nőket, mivel a botox egyik lehetséges mellékhatása, hogy elvékonyítja a szemüreg körüli izmokat, és egy idő után a csontok körvonalai látszanak, így hosszútávon a fiatalítás helyett pontosan az ellenkező hatást érjük el. A botox-ellenes tábor pedig egyenesen azzal vádolja a fiatalítással foglalkozó klinikákat, hogy a profitot az etika és a páciens egészsége elé helyezik, a pszichológusok pedig a jelenség lelki hátterét tartják ijesztőnek.

A Genine-nel hasonló gondolkodású nőket persze nehéz meggyőzni a fentiekről. „Már nyolc éve botoxoztatom magam, és sokkal fiatalabbnak nézek ki, mint a velem egykorú nők. Csak akkor állnék le a kezelésekkel, ha észrevenném, hogy azok ellenére is öregszem.” – mondja. Hasonló véleményen van Rachel Rigby-Jones modell is, akit egyebek mellett láthattunk már a Dior és a Selfridges reklámjaiban. Ő 23 évesen vállalkozott először botox kezelésre. „A munkám miatt hatalmas jelentősége van a külsőmnek - ha nem megfelelő, ahogy kinézek, ugrik a munkám is. Éppen ezért nincs ellenemre a fájdalom, ami a kezelésekkel jár, elfogadom, hogy ezt az árat fizetem a szépségért. Érdekel az egészségem, sőt, azt is belátom, hogy az a legfontosabb dolog a világon - és igen, abbahagynám a Botox injekciók alkalmazását, ha lenne egy olyan tudományos kutatás, amely egyértelműen bebizonyítja, hogy káros az egészségre. Eddig minden orvos azt mondta, hogy nem jár kockázattal, ez pedig nekem elég.”

Forrás: donna.hu