Ringató
Az év legfontosabb Ringató-ünnepe hagyományosan az „Ezer Anya Énekel” elnevezést viseli. Az anyák ünneplése mellett bemutatják legújabb, Ringató – Hatvan magyar népdal című könyvet is.
„A Ringató zenei nevelési programot sokan a táncházmozgalomhoz hasonlítják. Kiváló tanítványaimmal a foglalkozásainkon a könyvben szereplő népdalokból válogatunk a gyerekek, felnőttek örömére.
A könyvhöz tartozó CD-n nagyszerű népdalénekeseink: Bognár Szilvia, Navratil Andrea, Szvorák Katalin, Tintér Gabriella, Berecz András és Kobzos Kiss Tamás előadásában hallhatjuk az énekeket. Kívánom, hogy minél többen énekeljenek a Ringató könyvekből, és találjanak rá a magyar népdalok szépségére!” Gróh Ilona, énektanár, a Ringató program alapítója.

„A hagyományos dalok, zenék, táncok, a jól kipróbált szokások embert, élhető közösségeket építenek. Gróh Ilona könyvei, gyakorlati foglalkozásai ezt az »épülést« szorgalmazzák a kis gyermekektől a felnőttekig egyaránt. Nem valami Óperencián túlról adaptált, félig emésztett vagy félreértett nyelven. A sajátunkon. Teljesen hazai nyersanyagból. Eljött az ideje, hogy ezt már ne szégyelljük.” Sebő Ferenc, Kossuth-díjas énekes, népzenekutató és a táncházmozgalom egyik elindítója

Program
Ringató
Időpont: 2013. május 5.
Helyszín: Millenáris Teátrum, Budapest

10:00 – Kapunyitás – Hívogató muzsikaszó a parkban
10:30 – Ringató – Hatvan magyar népdal című könyv (Kolibri Kiadó) bemutatója a Teátrumban
11:00 – Ringató – Ezer Anya Énekel a Teátrumban, utána dedikálás
A Millenáris Parkban pedig egész nap gyerekrendezvényekkel vár mindenkit a Babanet és a Ringató.
Lesz Kolompos táncház, Ládafia Bábszínház, kézműveskedés, és azoknak, akik lemaradtak a délelőtti bemutatóról, délután 16.00–17.00 között még egy Ringató foglalkozás a Baba játszósarokban.

forrás: cultura.hu