Az 1951-ben Kairóban született festő A Nílus ikonjai című képéért 1,565 millió dollárt (több mint 360 millió forintot) fizettek.

Átszámítva mintegy 360 millió forintos rekordáron kelt el Chant Avedissian kortárs egyiptomi festőművész egy alkotása a Sotheby's katari műkincsaukcióján, amelyen több más alkotó esetében is rekord dőlt meg.

Az 1951-ben Kairóban született festő A Nílus ikonjai című képéért 1,565 millió dollárt (több mint 360 millió forintot) fizettek. Élő arab művész esetében még soha ekkora árat nem sikerült elérni - mutatott rá közleményében az aukciósház. A hétfői dohai aukción több mint 40 arab, iráni és "nemzetközi" mű került kalapács alá, 9 alkotó esetében egyéni rekord született - olvasható az arabianbusiness.com című internetes portálon.

A legjobb áron elkelt művek között szerepel Donald Judd egy installációja, amelyre 3,525 millió dollárt (több mint 800 millió forintot) áldozott egy vevő, de 1,265 millió dollárért talált gazdára az olasz Maurizio Cattelan Andrea e Mattia című műve is.

Az árverés minden várakozást felülmúló, 15,177 millió dollár összbevételt hozott. Lina Lazaar Jameel, a Sotheby's illetékes becsüse szerint a vártat 5 millió dollárral meghaladó bevétellel minden valószínűség szerint térségbeli rekordot állítottak fel a kortárs művészeti árverések tekintetében.

Doha immár nem regionális, hanem igazi nemzetközi piac - értékelte a hétfői eredményt Robin Woodhead, a Sotheby's International elnöke. Az aukción 15 országból licitáltak potenciális vevők a kalapács alá került művekre.

forrás: hirado.hu