Megfigyelők szerint jó ideig eltart még, ameddig az európai uniós új költségvetés elfogadása után Brüsszelben sor kerül a különböző pályázatok kiírására. Ebben az időszakban ezért is felértékelődnek a 2000 óta létező Visegrádi Alap által nyújtott pályázati lehetőségek. Számunkra, kárpátaljaiak számára más szempontok is indokolják, hogy figyeljünk a V4-ek által kínált megoldásokra, hisz a megye közülük három országgal határos, hangzott el az Ukrán-Magyar Területfejlesztési Iroda által szervezett pályázatírói-képzés megnyitóján. A tanfolyam elindítását a Visegrádi Alaptól nyert támogatás tette lehetővé.

Szakszerűen elkészíteni egy-egy pályázatot – legyen szó önkormányzatról, civil szervezetről, oktatási illetve egyházi intézményről – ugyancsak fontos dolog. De legalább ilyen lényeges a pályázatban megfogalmazott célok, elképzelések maradéktalan megvalósítása, hangsúlyozta a megnyitón Tarpai József, az Ukrán-Magyar Területfejlesztési Iroda vezetője. Aki egyben annak a reményének is hangot adott, hogy a pályázatírói munka közben rengeteg olyan ötlet merül fel a hallgatóban, melyeket a későbbiek során megvalósításra érdemesnek talál az általuk képviselt szervezet.

Ezt követően Dancs Karolina, az iroda munkatársa szólt részletesen a Visegrádi Alapról, illetve a pályázatíró tanfolyam kapcsán megfogalmazott célokról. Az előadó hangsúlyozta: nem csupán a V4-ek által a benyújtandó pályázatok kapcsán felállított követelményrendszer elsajátítása a cél. A partnerkeresést, a széleskörű tájékozódást és az időközben létrejött kapcsolatok továbbfejlesztését segítik elő a kurzus folyamán tett különböző tanulmányutak. Dancs Karolina felhívta a figyelmet arra, hogy a Visegrádi Alapnál kulturális, oktatási együttműködésre, fesztiválok szervezésére, testvértelepülési kapcsolatok ápolására, diákcserére, nyári táborok szervezésére és különböző turisztikai programokra lehet pályázni. A pályázatok általában félévente kerülnek kiírásra, így nem kell elcsüggedni, ha például az első próbálkozásunk sikertelen. Természetesen a mostani pályázatíró kurzus sem indulhatott volna el, ha a Visegrádi Alap nem hozott volna létre olyan konstrukciót, melyben az alaphoz tartozó ország(ok)ban működő szervezetek ne pályázhatnának a V4-eken kívüli országok szervezeteivel, így például ukrajnai intézményekkel. Ezúttal az Ukrán-Magyar Területfejlesztési Iroda a miskolci Recik Alapítvánnyal, a somorjai (Szlovákia) Fórum Információs Központtal és a Cseh Fejlesztési Központtal (Prága) pályázott sikeresen.

A megnyitót követő sajtótájékoztatón azt is megtudtuk, hogy a jelentkezési határidő ugyan lezárult, ám mivel az első foglalkozásra május 17-18-án kerül sor, azoknak is módjuk van a beiratkozásra, akik mostanáig vártak ezzel a döntéssel