A Balogh Péter István - Mohácsi Sándor páros vehette át a második alkalommal kiosztott Év tájépítésze díjat péntek este a FUGA Budapesti Építészeti Központban, míg az Év junior tájépítésze Csillag Katalin lett - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

Az egymillió forintos pénzjutalommal járó szakmai díjat elnyerő Balogh Péter István - Mohácsi Sándor (s73 tájépítész iroda) szerzőpáros pályázatában azt a hatalmas utat mutatta be, amelyet végigjártak a Budapest Szíve fejlesztésekben a koncepcionális elképzelésektől a megvalósult részletekig (a forgalomcsillapított, humanizált belváros koncepciója, a Kálvin tér rekonstrukció, a K-kő születése, a Belváros új főutcája egyes ütemei).

Ugyanez az út volt nyomon követhető pályázatukban a Pécsi EKF szabadterei (Széchenyi tér, Tettye park, Havihegyi Kápolna, Zsolnai negyed) kapcsán is.

Az Év junior tájépítésze 2013-ban Csillag Katalin lett, aki Visontára készített, a kortárs tájépítészet minden eszköztárát felmutató, rendkívül funkciógazdag és mutatós ötletpályázati tervével nyerte el a szakmai zsűri tetszését.

Az interneten lebonyolított közönségszavazást Kun Zoltán győri tájépítész nyerte, aki az európai természetszerű erdők megmentéséért és természeti kezeléséért, valamint az ezzel kapcsolatos európai szakpolitikák létrehozásáért fáradozik a PanParks nevű nemzetközi szervezetben.

A szervezők közlése szerint az Év tájépítésze pályázat indulói nem csupán megvalósult munkákat mutathattak be, mivel a tájépítészet képviselői jóval szélesebb spektrumban - regionális tervezés, településtervezés, stratégiai anyagok és kutatások - tevékenykednek.

Ennek megfelelően a döntősök elmúlt öt évi tevékenységét bemutató portfóliókban is megjelentek a még csak terv alakban létező vagy inkább kutatási és stratégiai célú anyagok is.

A tíz Év tájépítésze-jelölt, közöttük a döntősök munkái, valamint a tizenkét junior pályázó Visontára készült ötletpályázati anyaga május 20-ig tekinthető meg a Petőfi Sándor utcai FUGÁ-ban.

forrás: hirado.hu