jazz
A jazz április 30-ai világnapja alkalmából rendezik meg a Nemzetközi Jazz Napokat Budapesten – mondta el Nagy Eszter szervező. Immár másodszor tartják meg a rendezvényt, idén a fiatal jazz zenészekre koncentrálnak. A szervező szerint több fiatal zenésznek kellene foglalkoznia azzal, hogy „népszerűsítése a műfajt, és jó lenne, ha jobban aktivizálnák a környezetüket ezzel kapcsolatban.”

„A jazz univerzális műfaj, mindig meg tud újulni, mindig hozzá lehet tenni úgy, hogy közben érthető maradjon. Az idei jazz napon a fiatalok helyzetével szeretnénk kiemelten foglalkozik, a kapcsolódó kerekasztal-beszélgetés is a fiatal muzsikusok helyzetével foglalkozik. Idén hat helyszínen tartunk programokat. Például az If Kávézóban Burján Orsi és a Pálinkálom zenek fog fellépni. Orsi Amszterdamban tanul, nemzetközi vonatkozásban is érdekes” – mondta el a szervező.

A kezdeményezéshez egyébként az Európa Ponton és a Budapest Jazz Clubon kívül csatlakozott még a Backstage Pub, a Lokál Bár és a Szimpla Kert. Az Európa Pontban Snétberger Ferenc, a fiatalok nagy támogatója is fellép, a Budapest Jazz Clubban pedig Eastern Boundary Quartet koncert és Jam Session lesz az Oláh Krisztián Trio vezetésével. Utóbbi Oláh Kálmán fia, aki pedig tavaly lépett fel az eseményen.

„Annak ellenére, hogy könnyű zeneként a felsőoktatásban csak jazzt tanulhat az ember, nagyon sok hiányossága van még az országunknak ennek a műfajnak a népszerűsítésében. A jazz zene kicsit érthetetlennek van bélyegezve, holott a jazzen belül is vannak populárisabb megközelítések, sok esetben a közönség nem is tudja, hogy éppen jazzt hallgat. Miközben pedig nemzetközi szinten is kiváló eredményekkel állják meg a helyüket a fiatalok, kevés figyelmet kapnak. Szeretnénk, ha maguk a fiatal zenészek is jobban részt vennének az önszervező kezdeményezésekben. Ha kicsit aktívabbak lennének, kilépnének a megszokásból, hogy nekik addig tart a jazzel való foglalkozás, hogy gyakorolnak, tehát ha a társadalmi életben is kicsit részt vennének, az sokat segítene. Egy vendégünk, Songoro Fatime egy fiatalokat is bevonó klubbestet tart rendszeresen, melyből rádióműsor is készül. Jó lenne, ha hozzá hasonlóan több fiatal foglalkozna azzal, hogy népszerűsítése a műfajt, és jó lenne, ha jobban aktivizálnák a környezetüket ezzel kapcsolatban” – fejtette ki Nagy Eszter.

A rendezvénysorozat Herbie Hancock világhírű zongorista, az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) jószolgálati nagykövete kezdeményezésére jött létre 2012-ben, és ebben az évben már világszerte koncertek ezreivel ünnepelték az eseményt. A programokat idén Magyarországon az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága és az Ars Omnis Kulturális Egyesület fogja össze.

A jazz esetében egy afroamerikai műfajról van szó, ami Amerikában teljesedett ki, majd mára bejárta az egész világot.

A Budapest Jazz Clubon kívül a programok ingyenesek.

A Jazz Nap hivatalos programja:

Európa Pont

18:00 Kerekasztal-beszélgetés a fiatal jazz zenészek magyarországi helyzetéről

A beszélgetés résztvevői:

Bágyi Balázs, elnök, Magyar Jazz Szövetség
Mészáros Zoltán, kuratóriumi elnök, Snétberger Zenei Tehetség Alapítvány
Songoro Fatime, művészeti vezető, Song-óra koncertsorozat és rádióműsor
19:30 Snétberger Ferenc koncertje

Budapest Jazz Club

21:00 Eastern Boundary Quartet koncert

23:00 Jam Session az Oláh Krisztián Trio vezetésével

forrás: kultura.hu