A mai Oroszország életét, jellemző figuráit, konfliktusait és rejtélyeit mutatják be azok az új orosz filmek, amelyeket a csütörtök estétől vasárnap estig tartó Orosz filmnapok keretében vetítenek a pesti Puskin moziban.

Már régóta szinte alig láthatunk új orosz játékfilmeket, legfeljebb akkor, ha valamelyik nagy világfesztiválon díjat nyernek, és itthoni bemutatásuk emiatt kisebb kockázattal jár a forgalmazóknak. Ilyen film például Alekszandr Szokurov Fausztja. Arany Oroszlánnal díjazták két éve a velencei filmfeszten. A mű a klasszikus történet sajátos földolgozásával kiegészíti a rendező korábbi triptichonját: Hitlerről, Leninről és Hirohito császárról szóló filmjeit. De ilyen Szergej Loznyica Ködben című alkotása is, a tavalyi cannes-i Fipresci-díjas, amely 1942-ben a belorusz határvidéken mutatja meg partizánok és német megszállók kíméletlen harca közepette az emberi sors kiszámíthatatlanságát. Az első film a pesti Cirko-gejzír moziban látható volt már, a második most van műsoron; az igazi újdonság az a néhány alkotás, amelyet először vetítenek nálunk a Szocsiban évente megrendezésre kerülő nemzeti filmmustra, a Kinotavr Filmfesztivál kollekciójából (Kinotavr magyarul: Mozitaurusz).

Az egyik ezek közül Vaszilij Szigarjev számos díjjal büszkélkedő Élni című drámája. Ebben több hős mindennapi életét követhetjük nyomon, mindegyik nagy tragédiákkal terhes, és mindannyian küzdenek lelki egyensúlyuk megteremtéséért. Mintha ezt folytatná sokkal könnyedebb elbeszélő stílusban Alekszander Kaszatkin és Natalja Nazarova filmje Legyen meg az ő akarata címmel (eredeti cím: A leány), amelynek tizenhat éves hőse apjával és öccsével él meglehetősen elszigetelten. Anyja öngyilkos lett, vallásos apja spártai életet kényszerít rá. A helyzet kezd megváltozni, amikor szabadosan élő barátnőre tesz szert az iskolában, ám a barátnő titokzatos gyilkosság áldozata lesz. Ebben a filmben éles kontúrokkal megrajzolt karaktereket láthatunk, akik némelykor talán túl szabályos, kiszámítható pályán mozognak.

A Kinotavr filmjei közé tartozik Szergej Mokritszkij szatirikus életképet mutató A lázadás napja című filmje. Ez ugyancsak egyetlen karaktert állít középpontba, egy moszkvai irodalomtanárt, akinek zátonyra futott a családi élete. Anyja csak lealacsonyítóan beszél vele, diákjai sem veszik komolyan. Kitörési lehetőséget az írásban keres: divatos bűnregényt akar alkotni, de abban sincs sikere. A film izgalmas kettős képi világa pulzál a valóság és a tanár által elképzelt krimi képsorai között.

A sorozat kiegészül egy éles gyári konfliktus bemutatásával az orosz vadkapitalizmus világában (Marxnak), és egy külföldön élő orosz opera-énekesnő és fia oroszországi látogatását bemutató rejtélyes történettel (Téli utazás), továbbá a Mai mesék című epizódfilmmel és egy érdekes animációs válogatással.

A filmnapokat szervező Budapest Film Zrt. kommunikációs vezetője, Répás Ágnes elmondta lapunknak, évek óta terveznek kortárs orosz filmbemutatót, amit nemcsak egyszeri alkalomnak szánnak, hanem a jövőben rendszeresen jelentkező filmmustrának, jeles orosz művészek részvételével. A mostani alkalomra Szitora Alijeva, a Kinotavr Fesztivál programigazgatója érkezik Budapestre, akivel, akárcsak a jelenleg a budapesti CEU-n tanító Birgit Beumersszel, az Orosz Filmnapok kurátorával a jövőbeli együttműködésről tárgyalnak. A rendezvény már megkezdése előtt vert hullámokat itthon: a szervezőket azzal az ötlettel keresték meg, hogy orosz filmklubot szeretnének létrehozni.

forrás: nol.hu