Azokban
a családokban, ahol előfordult allergiás megbetegedés, különös figyelmet kell
fordítani a megelőzésre. Szakértőnk segítségével most az általános érvényű szabályok
mellett, a hozzátáplálásra vonatkozó irányelvekkel is részletesebben
foglalkozunk.
Az
allergiás betegek számának folyamatos emelkedésében döntő szerepet játszik az
örökletes hajlam. Egy allergiás szülő esetében 30-40%, míg ha mindkét szülő
allergiás már akár 60-80% is lehet az esélye annak, hogy a gyermeknél is
jelentkeznek a tünetek. Az allergia megjelenése több szervet érinthet,
jelentkezhet légúti, bőr és gyomor-bélrendszeri tünetekkel. Az allergia
kiváltásában számos tényező játszik szerepet, de csecsemő- és gyermekkorban
ezek közül az elfogyasztott ételeknek van nagy jelentősége. Gyermekeknél az
életkor előrehaladtával is változhatnak a tünetek: a csecsemőkorban jellemző
száraz, ekcémás bőr, majd a szilárd ételek bevezetés követően hasfájás, haspuffadás,
hasmenés jelenhet meg. Allergiára hajlamos gyermeknél a légúti allergia tünetei
- amihez asztma is társulhat - rendszerint óvodás-kisiskolás korban
jelentkeznek.
Próbálkozások
a megelőzésre
Az
eddigi kutatások szerint az allergia megelőzése céljából még a születés
időpontja is számíthat. Ennek szellemében született az a megállapítás, hogy
tanácsos, ha az allergiás szülő(k) gyermeke nem a pollenszezon idején születik.
Az utóbbi időben bebizonyosodott, hogy a túlzott tisztaság is többet árt, mint
használ, az immunrendszer megfelelő érését, így az allergia megelőzését a túl
steril környezet nem teszi lehetővé. A kisgyermek szervezetének szüksége van a
találkozásra a környezet baktériumaival, melyek elősegítik a gyermek ellenálló
képességének növekedését. Ami az allergia étrenddel történő megelőzését illeti,
egységes az állásfoglalás, az eddigi vizsgálatok alapján a szakértők
egyértelműen nem javasolják a kismama számára az allergénmentes diétát a
terhesség hónapjaiban. A fontos élelmiszerek kizárása csak hiányállapotot idéz
elő, az allergia megelőzését nem segíti.
Ami
valóban segít
A
táplálkozás szerepe azonban mégiscsak kulcsfontosságú az allergia
megelőzésében, azonban itt nem a kismamára, hanem a csecsemő táplálkozására
kell gondolnunk, a hozzátáplálás időszakára, az ételek bevezetésének megfelelő
sorrendjére. Az allergia megelőzés legfontosabb pillére az anyatejes táplálás.
Számos kutatás támasztja alá a szoptatás jelentőségét az allergia
megelőzésében. A probiotikumok szedése, vagy anyatej hiányában a
prebiotikumokkal és probiotikumokkal dúsított tápszerek adása szintén jótékony hatású.
Ezen kívül a legfrissebb kutatások tükrében az is kiderült, hogy a D-vitamin
pótlás is igen fontos szerepet tölt be a szervezet egészséges működésének
biztosításában, illetve az allergiás, asztmás panaszok megelőzésében.
Allergének
az étlapon
Az
évekkel ezelőtti nagyon korai tehéntej, tojás bevezetésének számos hátrányát
tapasztaltuk, ekcéma, vashiányos vérszegénység,
hasmenéses megbetegedések, súlyállás étvágytalanság – sorolta fel a
csecsemőtáplálásban történt változtatások okait dr. Polgár Marianne
gyermekgyógyász, a Budai Allergiaközpont főorvosa. Ezt követően az Amerikai
Gyermekgyógyászati Akadémia állásfoglalása 2-3 éves korig az allergizáló
élelmiszerek: tej, tojás, olajos magvak, hal kerülését javasolta főként
allergiára veszélyeztetett gyermekeknek. Az újabb megfigyelések tükrében
azonban a hozzátáplálás kapcsán nem annyira az életkor, sokkal inkább a
szoptatás jelentősége kerül előtérbe. Az anyatejes táplálás képes ugyanis
csökkenteni az új ételekre adott allergiás reakciók gyakoriságát. Ezért került
például a lisztes ételek bevezetésének időpontja a csecsemő 4-6 hónapos korára.
A szoptatás idején megkezdett hozzátáplálás során, az anyatej értékes
összetevői ugyanis segíthetik a gluténnel szembeni tolerancia kialakítását.
A
jelenlegi ajánlások alapján tehéntejmentes étrendet csak allergiára
veszélyeztetett, vagy tüneteket mutató gyermekeknél érdemes egy éves korig
tartani. A tehéntej és tojás egy éves kortól fogyasztható, illetve a
tojássárgája már a gyermek 8-9 hónapos korától adható. Allergiára nem
veszélyeztetett gyermekek jelenleg is tejalapú tápszereket és tejpép
készítményeket fogyasztanak. A bébiételekben is - például tej, hús, hal
tartalom - az OÉTI által engedélyezett életkori határ szerint választhatnak a
szülők. Az ajánlások nincsenek kőbe vésve, a tudomány is változik, de az
életkörülmények is befolyásolják az allergiás betegségek kialakulását.
Napjainkban előtérbe került a D-vitamin pótlás fontossága, mely szintén egy
fontos állomás az allergia ellen folytatott harcban. Bizonyítást nyert ugyanis,
hogy a „napfény-vitamin” az immunrendszer befolyásolásával változtatja meg az
ételekre kialakuló reakciót és segítheti elő az orális tolerancia kialakulását.
Allergiára hajlamos családokban ezért erre fokozottan ügyelni kell.
Forrás:
kiskegyed.hu
0 Megjegyzések