Jó mélyen belélegezni a kávé, tea vagy épp a süti illatát
sokszor majdnem olyan jó, mint belekortyolni vagy beleharapni. Ezen az elven
alapul az a diétás módszer, mely szerint nem kell rögtön nekiesni a kiszemelt
tápláléknak, első fázisban ajánlatos az aromaterápiára koncentrálni, ezzel
ugyanis remekül be lehet csapni az agyat. Nem ér ugyan fel magával az evéssel,
de jelentősen csökkentheti az étvágyat, ha eltelünk az aromákkal, mielőtt
tettekre szánnánk magunkat. Az új diéta lényege tehát az, hogy bátran élvezhetsz
bármilyen ételt, csak ne vesd rá magad rögtön – és ehhez már édesség
inhalátorok is kaphatók.
Nem is hinnénk, hogy milyen sok múlik az orrunkon. David
Edwards, a Harvard professzora például egy rúzs méretű koffein inhalátort
készített. Az elmés szerkezet tulajdonképpen egy dobozka, ami 100 milligramm
koffein port tartalmaz; ez nagyjából megfelel egy nagy csésze kávé
koffeintartalmának, ráadásul némi B-vitaminnal is dúsította a professzor. Ez
lehet a következő nagy trend azoknak a népeknek, akik nem tudnak meglenni a
napi koffeinadagjuk nélkül, ám túl hektikus a napirendjük ahhoz, hogy
elszürcsöljenek egy csésze kávét, amikor szükségét érzik.
Az eszköz létjogosultságát bármelyik kávéfüggő beláthatja,
esetleg az ortodoxabb koffeinisták jegyezhetik meg, hogy eddig is meg voltunk
koffeintablettával vészhelyzetben. A felszippantható muffinok azonban már
komolyabb kérdéseket vetnek fel. Egy cég ugyanis ezzel az innovációval jelent
meg a diétapiacon. A muffin inhalátor hét slukkra elegendő szintetikus
csokoládéport tart tartalmaz, és megjelenésében kísértetiesen hasonlít az
elektromos cigarettákra. A gyártó szerint egyáltalán nem tartalmaz kalóriát,
viszont remekül csökkenti az édesség iránti sóvárgást.
Úgy tűnik, sokan látnak üzleti lehetőséget az új trendben,
így várható, hogy hamarosan több cég is hasonló innovációkkal siet az
elgyengült diétázók segítségére, sőt egyesek odáig mennek, hogy a belélegezhető
élelmiszerek idővel átveszik a hagyományos eleség szerepét. „A jövőben nem
fogunk enni, csak beszippantjuk az ételeket. Ez egy hosszú távú ötlet, de meg
fog valósulni.” – mondta Tom Hadfield, egy belélegezhető élelmiszereket
fejlesztő cég ügyvezető igazgatója. A futurisztikus ötletért azonban nem
mindenki lelkesedik, a dietetikus például komoly kétségeket fogalmaz meg: „Ez
csak egy hóbort. Nyilván megmozgatja azok fantáziáját, akik sóvárognak az
édességekre, de fel kell tenni azt a kérdést is, hogy mennyi tápanyagot kell
valójában magunkhoz venni, és azt se feledjük el, hogy az evés a szociális életünk
fontos része, nem lehet csak úgy felhagyni vele.
Forrás: donna.hu
0 Megjegyzések