NDNV: Nagy veszélyben a sajtószabadság 
A Vajdasági Független Újságíró-egyesület (NDNV) szerint nagy veszélyben van a sajtószabadság Vajdaságban és egész Szerbiában is, és az újságírás a kilencvenes évek óta nem tapasztalt szakmai bukást él át. Ez különösen a napi események tudósításában látszik. Ezek a tudósítások tele vannak nacionalista propagandával, féligazságokkal, hazugságokkal, hamis értékekkel.

Az NDNV úgy véli, ez nemcsak a sajtószabadságra és a demokratikus folyamatokra nézve okoz gondot, hanem nagymértékben veszélyezteti a vajdasági emberek biztonságát is, és olyan súlyos krízist okoz, amit nem lehet megoldani intézményes keretek között. Ne feledjük, milyen szégyenletes szerepet játszott a média a kilencvenes évek háborúinak előkészületeiben és megvalósulásában. Sajnos, a mai Vajdaságról szóló tudósítások többsége ezekre az időkre emlékeztet.

Az NDNV elmondta, a szerbiai politika megakadályozza a szakmai és független újságírás fejlődését, a médiát kizárólag a promóció és a propaganda eszközeként használja. Ez odáig vezetett, hogy az a személy, akinek „a kezében van a kormány”, teljes ellenőrzése alatt tartja a médiát. Hogy ez mennyire veszélyes, azt jól illusztrálja mindaz, ami ma történik, amikor a vezetést olyan személyek veszik át, akik a válságból és ellenségek gyártásából éltek és élnek.

Az újvidéki Dnevnik csak egyik példája a politikai nyomásgyakorlásnak és a propagandaszerű tudósításoknak. Ezt a lapot gyakorlatilag egy olyan személy tartja a markában, aki nem szerepel az impresszumban, aki szerepe szerint politikai megbízott, és ellehetetleníti a szerkesztők és az újságírók munkáját. Hiszünk benne, hogy a Dnevnik újságírói kiállnak a szakma védelme érdekében, és nem tűrik tovább ezt a nyomást.

Az NDNV a sajtószadagság elleni támadásról és a Dnevniknél történtekről értesíti a nemzetközi média- és emberi jogi szervezeteket is.