Tízből három európainak elveszett már a mobilja vagy ellopták, minden tizedik felhasználó kiberbűnözők áldozatává vált.

hirado.hu - A Symantec kutatása szerint a felnőtteknek fontosabbak a mobileszközeik mint valaha, ennek ellenére csak néhányan gondoskodnak arról, hogy a rajtuk található adatok biztonságban legyenek.

A Norton által készített 2012-es kiberbűnözési jelentés mobilokra vonatkozó adatai szerint az európai felhasználók 34 százaléka nem tudna már meglenni mobileszköze nélkül, és közel negyedük úgy látja, hogy ha két dolgot lehetne kimenteniük az égő házból, akkor az egyik biztosan a mobiljuk lenne.

Míg egyre több ember a mobileszközein keresztül internetezik, addig nagyon kevesen gondoskodnak róla, hogy védjék eszközeiket és a rajtuk tárolt tartalmakat. Az európai felhasználók nagy többsége (69 százalék) bevallotta, hogy kényes információkat tárol és használ mobileszközein, és több mint egyharmaduk (35 százalék) jelezte, hogy nem használ jelszót a védelmükre.

A készülék elvesztése vagy ellopása esetén tehát rengeteg személyes információ válik elérhetővé, így például az e-mailek, melyek munkahelyi levelezéshez és ezen keresztül dokumentumokhoz, illetve más online fiókok jelszavaihoz és bankszámlákhoz engedhetnek szabad utat.

A tanulmány azt is megállapította, hogy nagyon gyakori, drága és stresszes a mobileszközök elveszítése a felhasználóknak. Tízből három ember veszítette már el a mobilját, illetve ellopták tőle, pótlása a telefonok esetében átlagosan 122 eurós (azaz mintegy 37 ezer forint) költséggel járt, míg a tabletek esetében ennek majdnem a duplája, azaz 233 euró (71 ezer forint) a kiadás mértéke. Ilyen esetekben a felhasználókat leginkább a telefonhívásokból eredő számla nagysága (43 százalék), a címlistában szereplő emberekkel való illetéktelen kapcsolatfelvétel (26 százalék) és az eszközök segítségével indított jogosulatlan online vásárlás (26 százalék) lehetősége aggasztja.

A Norton jelentése felmutatott néhány érdekes attitűdbeli eltérést az európai felhasználók között. Így például a németek 13, míg az oroszok 15 százaléka érzi biztonságosnak, ha a mobileszközén keresztül vásárol, a lengyel (32 százalék) és az olasz (24 százalék) felhasználók kevésbé tartanak ilyen veszélyektől. A dánok sokkal inkább hajlamosak banki adatokat tárolni a mobileszközeiken (13 százalék), mint például a németek (4 százalék).

Ötből két ember például nem mindig biztonságos helyekről tölt le appokat, és egyharmaduk nem biztonságos fizetési rendszereket használ vásárláskor, ami miatt olyan szenzitív információk válnak védtelenné, mint például a hitelkártyaszámuk. Így talán nem meglepő, hogy minden tizedik európai áldozatául esett már valamilyen kibertámadásnak.

A fentiekhez hasonló merészség nemcsak az okostelefonok és tabletek használata során mutatkozik meg. A legtöbb európai használ ingyenes és nem biztosított wifihálózatot, és bár minden második közülük aggódik ennek kockázatai miatt, mégis csatlakoznak. Ötből ketten a személyes e-mailjeiket nézik meg ilyenkor, ötből egy ember pedig a banki adatait is így éri el, ami által könnyen elérhetővé válnak a bűnözők számára.

Ha elveszítjük a mobilunkat, akkor a rajta tárolt adatok és dokumentumok, így például a családi fotóink is, mások kezébe kerülnek. Fontos tudni, hogy mobilbiztonsági szoftverek használatával zárolhatjuk, lokalizálhatjuk és le is törölhetjük mobileszközeinket, megelőzve ezzel, hogy illetéktelenek vegyék át felettük az irányítást.