A XII. kerület összes úriasszonya és
kutyasétáltatója a szemtelen vaddisznókra panaszkodik. Nemcsak
Budapesten, hanem az egész országban sok van belőlük. Egész évben
vadászható állatról van szó, amely szabadon, ingyen nő, tenyészik. Akkor
miért kerül a húsa olyan sokba?
A vadhús előnyei és egyetlen, óriási hátránya
A vad az állat életminősége és természetes takarmánya miatt a
legfenntarthatóbb és legjobb minőségű (alacsony víz-, magas
fehérjetartalom, gazdag ízvilág) húsok közé tartozik, és elkészítése sem
kíván különleges felkészültséget.
Hazánk vadban gazdag ország, így mi sem tűnik egyszerűbbnek, mint hogy
együk meg azokat a szemtelen jószágokat, ha már annyian vannak.
Csakhogy a vadhús az átlagvásárló számára mégis elérhetetlen,
pontosabban megfizethetetlen. A drágább koncnak számító comb - minden
nagyvad: vaddisznó, szarvas, őz és muflon esetében is - kiskereskedelmi
ára 3500-4500 Ft/kg, a szarvas vesepecsenyéje, legértékesebb része 7-8
ezerbe is kerülhet. Ezekhez főképp csak fagyasztottan lehet hozzájutni,
elsősorban a hipermarketekben, mert kisebb szaküzleteknek nem éri meg a
különlegességnek számító termékcsoportot tartani. Összehasonlításképpen a
nagyipari körülmények között hizlalt sertéscomb kilója 1000-1200, a
szabadtartott mangalica azonos testrésze 3-4 ezer forintba kerül.
Nem vadon nőnek
"A vadhús árát befolyásoló első tényező ott jelentkezik, hogy maga a
vadászat csak kis része a vadgazdálkodás folyamatának. Megelőzi az
élőhelyek kialakítása, az etetés, itatás, vadlesek, vadászati
körülmények kialakítása, a vadkár megelőzése érdekében az erdősítések
védelme és több más tevékenység, amely jelentős költséggel jár, és
amelyet a vadgazdának ki kell gazdálkodnia. Ennek talán egyik
legjelentősebb tétele a vad által a mezőgazdaságban okozott kár
megtérítése" - tudtuk meg Kisteleki Pétertől, a Vadex Zrt.
vezérigazgatójától.
Az ország vadgazdálkodási szempontból területekre oszlik, amelyek
jogosultja a vadászok tagdíjából, a trófeás vadak után fizetett díjból,
külföldi vadászok vadásztatásából és a kilőtt vadak értékesített
húsából fedezi a költségeket.
Az élősertés átvételi ára 2013. április elején bruttó 500 forint
körül mozog, az I. osztályú vaddisznóé ugyanekkor nettó 150-250 Ft/kg.
Ezen az áron értékesíti a vadgazda a feldolgozónak - és a kilövő
vadászoknak, ugyanis nekik is ugyanúgy meg kell vásárolni - a húst. Ez
még távol áll a több ezer forintos bolti vadhúsáraktól, a drágító
tényezők most következnek csak igazán. Első osztályú lőtt vaddisznónak
minősül a 30-80 kg közötti zsigerelt súlyú test, mely a 12. bordáig ép
gerinccel és ép combbal rendelkezik
A vadállat sovány és beteg is lehet
"A házi sertésnek szinte minden porcikája felhasználható, de egy
vaddisznó feldolgozásánál 50-60 százalékos veszteségről kell beszélni. A
szőr, bőr, fej, zsír, a csontok nagyon kis részben értékesíthetőek.
Döntő részét ellenőrzött keretek között - tehát költségráfordítással -
meg kell semmisíteni, ugyanis ezek veszélyes hulladéknak minősülnek" -
hívja fel figyelmünket a vaddisznó hiányosságaira Kisteleki.
Korábbi cikkünkben már írtunk
róla: a vadfeldolgozóknál minden egyes rendszerbe kerülő vadat hatósági
állatorvos ellenőriz, de ez a rendelkezés ugyanígy vonatkozik a
feldolgozásra kerülő házi sertésre is.
Összevissza vesszük
"A vadhús fogyasztása jelentősen koncentrálódik az év utolsó négy
hónapjára, míg a vaddisznót egész évben lövik, kisebb-nagyobb
megszorításokkal. A feldolgozott termékek kisebb része kerül frissen
piacra, a többi mínusz 20 fokos tárolás után kerül forgalomba. Például a
januárban lelőtt és feldolgozott vaddisznó jelentős része szeptembertől
kerülhet a kiskereskedelembe.
Tárolása, hűtése jelentős energiaköltséggel jár. Ráadásul a
fagyaszott vadhús az egyik legköltségesebb helyet foglalja el az
üzletekben - a hűtőgondolát -, ahol olyan gyorsan forgó termékekkel kell
"versenyeznie", mint a jégkrém, pizza, mirelit zöldség és
ételkészítmények - mondta Kisteleki.
A legnagyobb baj
Bár Kisteleki szerint a magyar vadfeldolgozókra inkább az jellemző,
hogy kötődésük miatt és némi marketingcéllal inkább alacsonyabban, mint
magasabban tartják a hazai árakat a nemzetköziekhez képest, de vannak
kereskedelmi cégek, amelyek a prémiumkategóriába helyezik a vadhúst, és
30-40 százalékos árréssel forgalmazzák, mások 10-15 százalékkal
dolgoznak. Minderre rájön még a 27 százalékos áfa, amely alól ez a
termék sem élvez kivételt.
És ha elmegyek vadászni?
Ezek után felmerülhet, érdemes lenne vadászni. Érdemes, de nem az olcsón hazavitt hús miatt.
A vadászvizsga (ha valaki nem végzi el a 80-100 ezer forintos
tanfolyamot, és nem veszi meg a kb. 15 000 forintba kerülő tankönyveket)
10 000 forint, az éves vadászjegy (ez jogosít a hazai vadászatra) a vadászkamaráknál 14 000 (70
év felett 11 000). A fegyvertartási engedélyhez már különböző
dokumentumokkal - pszichológiai alkalmassági vizsgálat (7500), orvosi
alkalmassági vizsgálat (3-5 ezer) - kell a rendőrségre menni. Ott adott
fegyverre (az első 6000, onnantól minden egyes másik 3000) adják ki az
engedélyt. A fegyvert nem lehet a ruhásszekrényben tárolni, egy biztonsági zárral ellátott lemezszekrény ára 40 000 forintnál kezdődik.
Ha egy vadásztársaságnál tag akar valaki lenni, ott a beugró - amit
kilépéskor visszaszolgáltatnak - általában egymillió forint, de ez társaságonként változó, 250 ezer
és másfél millió is lehet. Az éves tagdíj 20-30 ezer forintnál
kezdődik, ez is társaságonként változik, és változó mennyiségű vad
kilövési jogát tartalmazza. A kilőtt vadat a fent említett felvásárlási
áron még meg kell - nem kötelező, de ha haza akarja vinni valaki, nem
viheti ingyen - vásárolni, és ha a megadott keretből kilógó méretű
trófeával rendelkező vadat lő a vadász, egy kapitális példány esetén
milliós tétel is lehet, kötelezően.
"Az engedélyek megszerzésén túl a felszerelés is költségekkel jár, de
tapasztalatom szerint egy száz- százötvenezer forintos puskával már
lehet vadászni. Eleinte feltétlenül érdemes kimenni egy lőtérre
gyakorolni, és egy lőszer 300-1500 forintba kerül. És akkor a
terepjáróról nem is beszéltünk, de a ruházat pár tízezer forintból
megúszható. A társasági tagság nem kötelező, van lehetőség vendégvadász
státusra, amikor egy tag meghív, és az ő keretének terhére vadászunk.
Olcsóbb lehetőség a vadászatra, ha valaki egy meghirdetett
vadkárelhárításra megy" - tudtuk meg Tatár Dzsótól, aki négy éve
vadászik.
Tehát, ha én ősszel szeretnék saját kézzel elejtett vaddisznóból
pörköltet főzni, a malacperselyemből 300 000 forint körüli összeget kell
kigurítanom. Minimum. És ebben még nincs benne a mattfekete Lada Niva.
Bármennyire is szeretném.
Forrás: origo.hu
0 Megjegyzések