Az MSZP arra szólítja fel a kormányt, hogy ne építsék tovább az ócsai lakóparkot, hanem indítsanak bérlakásprogramot a devizahitelesek megsegítése érdekében - közölte Korózs Lajos, az ellenzéki párt elnökségi tagja csütörtöki sajtótájékoztatóján. 

A politikus az ócsai programot gazdaságtalannak, a korszerű urbanisztikai törekvésekkel ellentétesnek és társadalmilag fenntarthatatlannak nevezte. Szerinte nem lehet szegregált lakókörnyezetben különböző egzisztenciájú és képzettségű embereket egy helyre terelni, nem lehet településszerkezettől elszakadó, munkahelyektől és szolgáltatásoktól távol lévő lakóterületet létrehozni.

Az MSZP egy bérlakásprogramban látja a megoldást. Korózs Lajos szavai szerint mintegy 150 ezer családon kellene segíteni, miközben van félmillió alulhasznosított, és ebből 250 ezernél is több üresen álló önkormányzati és a magántulajdonban lévő lakás.

Úgy vélte, a program beindításához új jogi környezetet kell teremteni, és az államnak közvetíteni kell a kiadható lakások tulajdonosai és a devizahiteles családok között. A program forrásainak biztosítása érdekében arra szólította fel a kormányt, hogy hagyják abba az ócsai lakópark építését és függesszék fel a stadionépítéseket. Hozzátette: nagyon gyorsan lehetne segíteni a devizahitelesek problémáján egy más gazdaságpolitikával, amely stabil, erős forintot teremt, 185 forintos svájcifrank- és 265 forintos euróárfolyam mellett.