Kétnapos ülést tart a jövő héten az Országgyűlés, amely hétfőn újra elfogadhatja az Alkotmánybíróság által részben alaptörvény-ellenesnek nyilvánított, és a köztársasági elnök által visszaküldött választási eljárásról szóló törvényt - derül ki az Országgyűlés honlapján közzétett napirendtervezetből. 

Hétfőn a Magyar Nemzeti Bank (MNB) élére kinevezett Matolcsy György volt nemzetgazdasági miniszter helyére érkező Szemereyné Pataki Klaudia (Fidesz) mandátumának igazolásával kezdődik a parlament munkája. Ezt követik a napirend előtti felszólalások, az interpellációk, majd az azonnali kérdések és a kérdések.

Ezután a képviselők szavaznak többek között a Finnugor Rokon Népek Napjáról szóló határozati javaslatról, a hegyközségekről szóló törvény módosításáról, valamint az adó- és egyéb közterhekkel kapcsolatos nemzetközi közigazgatási együttműködés egyes szabályairól szóló törvényjavaslatról.

Szintén zárószavazást tarthatanak az egyes egészségügyi törvények módosításáról szóló, hat jogszabály átírását magában foglaló javaslatról, amely a szakellátási felelősséget hivatott hozzáigazítani az egészségügyi ellátórendszerben az elmúlt két évben bekövetkezett strukturális változásokhoz.

Határozathozatal lesz a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvény módosításáról, amely elsősorban a magyar kormánytisztviselői karra vonatkozó szabályokat egészíti ki a megalakulását követően felmerült gyakorlati tapasztalatok nyomán. Szintén zárószavazás lesz a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló törvényjavaslatról, amely tartalmazza többek között a Magyar Rendvédelmi Kar (MRK) elnökének illetményére vonatkozó rendelkezéseket, valamint szélesíti az MRK által kezelt adatkört.

Ugyancsak dönthet a parlament arról a törvényjavaslatról, amelyben a benyújtó Pintér Sándor belügyminiszter azt javasolja, három hónapra zárják ki a közfoglalkoztatásból azokat az álláskeresőket, akik nem teljesítik a gyermekük tankötelezettségével kapcsolatos kötelezettségeiket vagy nem tartják rendben lakókörnyezetüket.

A parlament ezt követően az alkotmányügyi bizottság egy korábbi általános érvényű állásfoglalásának elutasításáról tárgyalhat és dönthet az MSZP kezdeményezésére. Mesterházy Attila, a párt frakcióvezetője ezzel azt szeretné elérni, hogy a Ház felhívja a figyelmet a részlehajlás nélküli ülésvezetés követelményére, szerinte ugyanis Kövér László házelnök 2013. február 11-én megsértette az országgyűlési törvény erre vonatkozó rendelkezését.

Miután a képviselő döntenek egyes előterjesztésekhez érdezett módosító indítványokról, részletes vitát folytathatnak a nemzetbiztonsági ellenőrzés új szabályainak megállapításáról szóló törvényjavaslatról és a Nemzeti Eszközkezelővel kapcsolatos egyes törvények módosítását kezdeményező indítványról is.

Kedden az önkényuralmi jelképek használatának büntetőjogi szankcionálásáról szóló törvényjavaslat általános vitájával folytatódik az Országgyűlés munkája. A törvényjavaslatot azután nyújtotta be a kormány nevében a közigazgatási és igazságügyi miniszter, hogy az Ab februárban megsemmisítette az önkényuralmi - nemzetiszocialista és kommunista diktatúrákkal kapcsolatos - jelképek használatát tiltó büntető törvénykönyvi (Btk.) paragrafust.

Szintén kedden lesz vízgazdálkodásról szóló törvény általános vitája, valamint annak a kormánypárti javaslatnak a tárgyalása, amely szigorúbban büntetné a katasztrófa-helyszíneken elkövetett lopást.