A máj a szervezet legfontosabb méregtelenítő szerve.
A májbetegségek tüneteit komolyan kell venni!

A máj a legnagyobb mirigy az emberi szervezetben és számos feladata van az anyagcserében. Ide tartozik a proteinek és az epe termelése, a méregtelenítés és a véralvadás.

A máj a szervezet legfontosabb méregtelenítő szerve. A sokféle funkció miatt a legkülönbözőbb tünetek léphetnek fel májbetegségeknél.

A májbetegségek tünetei

Egy krónikus májbetegségnél gyakran fáradtság és levertség fordul elő. A hasvízkór (aszcitesz) fehérjetartalmú folyadék felgyülemlése a hasüregben, ezért a nagyobb has jele lehet egy májbetegségnek.
Vannak szembetűnő szemészeti tünetek, amelyek előrehaladott májbetegségeknél mutatkoznak, ide tartozik pl. a szemek sárga elszíneződése vagy a rángatózó szemmozgás.
A májbetegség tünetei fájdalmasak, ha egy akut duzzanatról, mondjuk egy akut vértorlódásról vagy egy akut gyulladásról van szó.
Ha például a máj megnagyobbodik, mert elzsírosodik vagy krónikus gyulladásban van, akkor rendszerint nem lép fel fájdalom. Mindenesetre a krónikus gyulladás miatt ez gyorsan rosszabbodhat és aztán fájdalomhoz is vezethet a jobb bordák alatt, ez azonban csak egy nyomásérzés.
Krónikus májbetegségeknél vérhányás is előfordulhat.
Láz léphet fel daganatos betegségeknél, gyulladásoknál, gyógyszerekre történő reakcióknál vagy egyéb okokból történő citolízisnél.
Magasabb láz bakteriális fertőzésre utalhat vagy a májban lévő tályogra. A májbetegség további tünetei lehetnek az ízületi panaszok is.
A fokozódó vízvisszatartás súlygyarapodást okozhat. Májbetegségben a vízvisszatartás fehérjehiányban nyilvánulhat meg. Férfiaknál az emlőmirigy megnagyobbodása a májzsugorodás jele lehet.
A máj megbetegedéseinél különböző bőrjelenségek fordulhatnak elő. Májzsugorodásnál a bőr gyűrött, papírvékony és nagy felületű bevérzések láthatók rajta.
Előrehaladott májbetegségek az agyteljesítmény fokozódó zavarához vezethetnek. Ennek jelei a fáradtság és a koncentrációs gyengeség.
A rövid távú memória, a számolási képesség, a finommotorika és a koordináció zavara is fellép.
A májzsugorodás kihat a hormonháztartásra is: nőknél a libidó csökkenése és menstruációs zavarok figyelhetők meg.

Forrás:impulsermagazin.com