Országos RajzfilmünnepA Mesék Mátyás királyról, a Magyar népmesék, a János vitéz, a Fehérlófia, a Hófehér, a Macskafogó, a Lúdas Matyi és a Vuk vagy a Bogyó és Babóca és hosszan sorolhatjuk az animációs és klasszikus rajzfilmeket, melyek egy eseménydús programsorozatot egészítenek ki a Rajzfilmünnep alakalmával.


A Kedd  animációs műhelye az AEGON Magyarország támogatásával harmadszor rendezi meg az Országos Rajzfilmünnepet 2013. május 12-én. A rendezvény célja, hogy a legfrissebb hazai animációs és régebbi klasszikus rajzfilmek megtekintésén és megismerésén kívül közös programokon vegyünk részt. A filmes programban magyar és nemzetközi, klasszikus és kortárs művek szerepelnek, olyan egész estés, vagy rövid animációs filmek, melyek meghatározóak az animációs műfaj területén.

Az országos vetítéseken az elmúlt több mint fél évszázad máig rendkívül népszerű
magyar rajzfilmjeiből választhatunk, mint pl. a János vitéz, a Fehérlófia, a Hófehér, a Macskafogó, a Lúdas Matyi és a Vuk, de találkozhatunk az előző évek Rajzfilmünnepeinek nagy sikerével, a Bogyó és Babóca – 13 új mese című alkotással (R: M. Tóth Géza) is.
Ebben az évben a tavaly sokak által hiányolt Kecskemétfilm meséit is megtekinthetjük. A helyszínek így választhatják kínálatunkból a Magyar Népmeséket, a Mesék Mátyás királyrólt, A világlátott egérkét vagy a Leo és Fredet. Az idén először van lehetőségük a japán Walt Disneyként emlegetett rajzfilm-varázsló, Miyazaki Hayao meséinek vetítésére is.


2011-ben a Rajzfilmünnep keretében 21 városban, 27 helyszínen szerveztünk vetítéseket és gyerekprogramokat, amelyeken mintegy hatvannégyezren vettek részt. 2012-ben már 29 város 60 helyszínén közel százezer látogató fordult meg. A programsorozathoz az idén 37 város csatlakozott, közel 70 helyszínnel. Partner városok: Balassagyarmat, Balatonfüred, Békéscsaba, Budaörs, Budapest, Cegléd, Debrecen, Dunaföldvár, Dunaújváros, Eger, Gödöllő, Gyöngyös, Győr, Gyula, Hévíz, Hódmezővásárhely, Kazincbarcika, Kecskemét, Miskolc, Mosonmagyaróvár, Nagykanizsa, Nyíregyháza, Orosháza, Pápa, Salgótarján, Sárospatak, Sopron, Szarvas, Szeged, Szentendre, Szerencs, Székesfehérvár, Szigetszentmiklós, Szolnok, Szombathely, Tapolca, Tatabánya.
A fővárosban a következő helyszíneken találhatnak a családok kedvükre való meséket és filmeket: Gozsdu Udvar, Örökmozgó Filmmúzeum, Tabán mozi, Átrium Film-Színház, MiMozink Lurdy ház, MiMozink Óbuda és KEDDshop.

A legtöbb helyszínen most is számtalan program várja az érdeklődőket: sétahajózás, kézműves foglalkozás, kirakodóvásár, játszóház, vetélkedő és sok-sok más, vidám élmény lehetősége!

Valamennyi csatlakozó város és helyszín a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA), a Magyar Nemzeti Digitális Archívum (MaNDA), a Kecskemétfilm, a C.A.K.Ó. Stúdió és a KEDD Animációs Stúdió által felajánlott munkákból, valamint a UIP Duna, a Fórum Hungary, a Best Hollywood illetve az Intercom által ajánlott filmekből állíthatta össze programját.
Az idei évben külön is érdemes figyelni azokra a nemzetközi rajzfilmekre, amelyeket az Osztrák Kulturális Fórum, a Dán Kulturális Intézet, az Észt Intézet, a Holland Nagykövetség és a Lengyel Intézet jóvoltából rendelhettek meg.

forrás: cultura.hu