Tömegek rohamozták meg a Nemzeti Színház pénztárát, és egy belvárosi jegyirodát, hogy jegyet szerezzenek a színház éléről távozó Alföldi Róbert még látható darabjaira. Volt, aki már hajnalban odament, hogy biztosan legyen jegye. Páran kempingszékekkel érkeztek, és kávét is hoztak magukkal, merthogy órákat kellett sorban állniuk - volt, aki rosszul lett a tömegben.



Szó szerint kígyózott a sor a Nemzetinél. Míg mások otthon pihentek, vagy ebédet főztek, addig ők jegyekért álltak sorban. Mária büszkén mutatta, hogy ő több mint egy tucatnyi jegyet vett. Több tízezret költött.

Így például az „Angyalok Amerikában” című előadást, amit már háromszor látott. De beül majd a Hazafira, a Mephistora, és a Sirályra is. Sok fiatal is eljött, hogy megnézze Alföldi Róbert színdarabjait, amíg még lehet.

A rutinosabbak például kis széket hoztak magukkal volt, aki ezen a kis négylábú piros széken üldögélt, amíg be nem jutott.

Egy fiú annyira éhes volt, hogy pizzát rendelt a sorban állva. Nagyjából ugyanez volt a helyzet az Andrássy úti jegyiroda előtt is, ahol sokan már hajnal óta vártak arra, hogy kinyisson a pénztár.

Ez alatt bent, a Nemzeti épületében vasárnap is pezsgett az élet: körkapcsolásos video-konferenciát rendeztek Moszkvával, és Münchennel, a mai demokrácia helyzetéről. Babarczy Eszter színházkritikus szerint Alföldi Róbert a semmiből épített ki egy erős, lojális, fiatal, és elkötelezett közösséget, ami egyben – mint mondta – a Nemzeti közönsége is.

„Nyilván Vidnyánszkynak nem lesz könnyű dolga, hogy meg tudja-e fogni ezeket az embereket, egyáltalán hajlandók-e esélyt adni neki. Szerintem jól tennék, ha adnának esélyt, (…) hogy tud-e nekik hasonlót nyújtani, mint, amit Alföldi Róbert színháza tudott nekik nyújtani” – nyilatkozta Babarczy Eszter színházkritikus.

Alföldi Róbert már csak június 30-ig vezeti a Nemzeti Színházat. Az új igazgató, Vidnyánszky Attila várhatóan a jelenlegi repertoár legtöbb húzódarabját leveszi majd a műsorról.