Medgyessy Botkát, Bárándyt és Tóthot javasolja Orbán kihívójának. Legalábbis akkor, ha a demokratikus ellenzék sem Mesterházyt, sem Bajnait nem tudja elfogadni közös jelöltnek, mondta a korábbi miniszterelnök az ATV-ben.



Az ellenzéki pártok „lassú felfogásáról” beszélt Medgyessy Péter volt miniszterelnök, aki szerint a kormányváltás csak összefogás útján képzelhető el. Orbán Viktor egykori sikeres kihívója arról beszélt az ATV Szabad szemmel című műsorában, hogy a Fidesz-kormány leváltása csak együttműködéssel valósulhat meg, azt ugyanis a jelenlegi választási rendszer kikényszeríti.

Medgyessy szerint egy esetleges választási szövetség tető alá hozatalában az MSZP-nek mint a legerősebb ellenzéki pártnak van a legnagyobb felelőssége. Az ex-miniszterelnök szerint az összefogást olyan alapvető kérdések megfogalmazásával kell kezdeni, amelyekben az összes szereplő egyetért. Ilyen lehet a gazdasági növekedés vagy a munkahelyteremtés; a konkrét szakpolitikai célkitűzések csak ezen kiindulási pontok kijelölése után következhetnek.

A ma sokat vitatott személyi kérdésekkel kapcsolatban Medgyessy kifejtette: a háttérben már folytatni kellene konzultációkat, amennyiben pedig a jelenlegi pártok vezetői közül nem sikerül megfelelő jelöltet találni, el kell gondolkodni a harmadik személy kérdésén. Ennek kapcsán Medgyessy Péter az utóbbi időkben egyre többször emlegetett Botka Lászlón (MSZP) kívül két nevet is említett: Tóth József XIII. kerületi szocialista polgármestert, illetve Bárándy Péter volt igazságügyi minisztert is. A jövőbeni jelölttel szembeni általános elvárásként az egykori kormányfő az őszinteséget, a tiszta beszédet és az egyenességet jelölte meg. Meglátása szerint Magyarországnak ma is olyan miniszterelnök-jelöltre van szüksége, aki reményt tud kelteni a választókban.