A medvehagymát könnyű megkedvelni: pikáns, de nem túl erős íze kellemesen kiegészíti a legegyszerűbb szendvicset is. Érdemes kipróbálni más ételekben!
A medvehagyma íze a fokhagymáéra emlékeztet, ám kevésbé intenzív annál. Nagyszerű lehet apróra vágva és szendvicsre szórva, vagy salátába keverve paradicsommal. Salátaöntetet is készíthetünk belőle, ha a feldarabolt medvehagymát joghurtba keverjük, sóval és borssal ízesíthetjük.
Medvehagymás kiflik
Hozzávalók: 70 dkg liszt, 25 dkg margarin, 3 tojás, 1 pohár kefir, 1 dl olaj, 5 dkg élesztő, 1 dl tej, 2 evőkanál cukor, 1 nagy csokor medvehagyma.
Elkészítése
A langyos tejben némi cukorral felfuttatjuk az élesztőt. Egy tálba rakjuk a lisztet, a két tojást, a kefirt, az olajat és egy csipet sót. A megmosott, megszárított és apróra vágott medvehagymát is belekeverjük. Ráöntjük az élesztős tejet és jól összegyúrjuk. Belisztezett lapon fél cm vastagságúra nyújtjuk. A margarint meglágyítjuk, belekeverjük a sót, és a keverékkel megkenjük a kinyújtott tésztát. Háromszögekre vágjuk, és a hosszabbik oldalánál kezdve feltekerjük. Kiolajozott tepsibe tesszük a kifliket és 200 fokon fél óra alatt készre sütjük.
Medvehagymás pogácsa
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 2 tojássárgája, 1 dl tejföl, 25 dkg margarin, 3 dkg élesztő, 1 dl tej, 1 evőkanál cukor, 1 csokor medvehagyma.
Elkészítése
Az élesztőt a langyos tejben a cukorral felfuttatjuk. A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk az élesztőt és a többi hozzávalót. Jól kidolgozzuk tésztává, amit fél óráig pihentetünk. A medvehagymát megmossuk, megszárítjuk és vékony csíkokra vágjuk. A tésztát kinyújtjuk, rászórjuk a felvágott medvehagyma felét, és az egészet felcsavarjuk, mint egy tekercset, nyújtófával kissé ellapítjuk, felébe egymásra hajtva 20 percig langyos helyen pihentetjük. Akkor ismét kinyújtjuk, és megszórjuk a maradék medvehagymával, és az előbbi módon felcsavarjuk, ujjnyi vastagra nyújtjuk. Tetejét megrácsozzuk, és közepes méretű pogácsákat szaggatunk belőle. Tojással megkenjük, a tepsiben még 10 percig pihentetjük, majd 200 fokon kisütjük.
Medvehagymás omlett
Hozzávalók: 1 csokor medvehagyma, 6 tojás. 1 dl tej, 2 kávéskanál liszt, 5 dkg feta sajt, 5 dkg vaj.
Elkészítése
A medvehagymát megmossuk, megszárítjuk és csíkokra vágjuk. A tojások sárgáját felverjük a tejjel, majd hozzáadjuk a lisztet, beleszórjuk a szeletelt medvehagymát. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan a sárgájából készült keverékhez adjuk. Serpenyőben vajat hevítünk, és átsütjük az omlettet. A végén a kockákra vágott sajtot is belekeverjük.
Medvehagymás pesto
Hozzávalók: 3 csokor medvehagyma, 3 dl extra szűz olívaolaj, 3 evőkanál só, 3 evőkanál reszelt parmezán, 2 evőkanál pirított mandula vagy fenyőmag.
Elkészítése
Az összes hozzávalót turmixgépben összekeverjük. Először érdemes az olaj felével elkezdeni keverni, majd a maradékot fokozatosan hozzáadni! Hűtőszekrényben több hétig is eláll.
0 Megjegyzések