Juhász Márton GyroSet nevű, a mozgásképtelenek kommunikációjának és közlekedésének segítésére kifejlesztett rendszere lett az egyik győztese a szilícium-völgyi Singularity University által meghirdetett verseny budapesti döntőjének.



A NASA és Google által alapított amerikai egyetem, a Singularity University közép-kelet és dél-kelet európai innovációs versenyének döntőjében két győztest hirdettek: Juháasz Mártont Magyarországról és Aleksandra Orchowska-t Lengyelországból. Az április 12-én a Design Terminálban megrendezett verseny döntőjében 11 régiós projekt versenyzett a NASA kutatóbázisára szóló két 25.000 dollár értékű ösztöndíjért.

Az innovációs versenyre a közép-kelet és dél-kelet európai régió 11 országából több mint 60 pályázat érkezett. A szervezők olyan innovatív projekteket kerestek, amelyek képesek lehetnek arra, hogy egy millió ember életén javítsanak három év alatt, bármilyen exponenciálisan fejlődő technológia használatával. A beérkezett projektek az egészségügy, az oktatás, a környezetvédelem és a biztonság legfontosabb kihívásaira ajánlottak megoldásokat.

Juhász Márton GyroSet nevű, a fejmozgás érzékelésével működő, a mozgásképtelenek kommunikációjának és közlekedésének segítésére kifejlesztett rendszere meggyőzte a zsűrit, így Márton idén nyáron kiutazhat a Singularity University három hónapos képzésére. Márton egy kórház mellett él és számos nyaktól lefelé megbénult emberrel találkozik nap-mint-nap. Ezek az emberek mozgásukat leginkább egy szájjal mozgatható joystick segítségével tudják kontrolálni, ami azonban látásukban korlátozza őket. Ezért fejlesztette ki a gyroSet nevű rendszert, amely a fejmozgás érzékelésével irányítja a végtagjaikat mozgatni nem tudók kommunikációját és közlekedését.



A verseny másik győzteseként a zsűri, Aleksandra Orchowskát hirdette ki, Cukeriada nevű projektjével. A Cukeriada a cukorbeteg gyermekek számára kifejlesztett játék és mobilalkalmazás, amelynek segítségével a cukorbeteg gyerekek játékosan tanulják meg betegségük tüneteit és építik be életükbe a kezelésük alapjait. Így a betegséggel járó folyamatos kezeléseket nem traumaként élik meg, hanem magától értetődő módon válik életük részévé.

A két győztes idén nyáron utazhat ki a NASA kaliforniai kutatóbázisán fekvő Singularity University-re, ahol megismerkedhetnek a legújabb technológiai trendekkel és innovációkkal, amelybe az űrtechnológiától kezdve, a 3D nyomtatókon keresztül az alternatív közlekedési eszközökig (pl.Tesla autó) szinte minden beletartozik. Az igen intenzív képzést során megismerkednek a Szilícium-völgy most induló garázs-vállalkozásaival (start-upjaival), és betekintést nyernek a legnagyobb cégek és szervezetek működésébe is. Arra is esély nyílik, hogy a kurzus végére létrejövő vállalkozásokat a Szilícium-völgy legnagyobb cégeinek vezetői mentorálják, hiszen a résztvevők bizonyos esetekben befektetői tőkét kapnak ahhoz, hogy megfelelő ötlet és rátermettség megléte esetén beindítsák saját vállalkozásukat.

A verseny fő támogatója a GE Healthcare magyarországi kutatás-fejlesztési központja. A GE Healthcare-nél jelenleg több mint 200 mérnök fejleszt a világ élvonalába tartozó szoftvereket. Ma már a GE minden negyedik képfeldolgozó szoftvere Magyarországon készül, évente 300 millió dollár értéket teremtve a orvosok számára szerte a világon. Az utóbbi években hazánk nemzetközi szabadalmai közül az egyik legtöbbet a GE mérnökei jegyzik. „Kulcskérdés, hogy egy nagyvállalat berkein belül is képesek legyünk startup-ként viselkedni. Az elmúlt években rengeteg energiát fordítottunk az innovációs kultúra fejlesztésére. Az eredmények igazolják erőfeszítéseinket” – emelte ki Reich Lajos, a GE Healthcare magyarországi kutatás-fejlesztési igazgatója; az AmCham Innovációs Bizottságának elnöke.

VIDEÓK a magyar fejlesztésről: