Mutatunk egy meglepően egyszerű bodzaszörp receptet, amely
aztán minden pohárral eszünkbe juttatja, milyen ügyesek is vagyunk! Kezdjünk
hát neki a bodzaszörp elkészítésének!
Hogyan készítsünk házi bodzaszörpöt?
Beszippantva a bodzavirág illatát, nekem a gyerekkori
osztálykirándulások élménye jut először eszembe. Aztán citromosan édeskés ízére
gondolok, és arra, hogy milyen jó lenne ezt megőrizni a forró nyári napokra
hűsítőül, vagy a zimankós téli estékre a nyár emlékéül. Belevágtam hát az idén
is, hogy elkészítsem az első adag bodzaszörpsűrítményt.
Lássuk a hozzávalókat: 20 nagyobb bodzavirágzat, 4 kg cukor,
6 liter víz, 5 db citrom, 10 dkg citromsav, 1 kávéskanál nátrium-benzoát
(tartósítószer).
A bodzavirágok gyűjtésekor a teljesen kinyílt virágtányérokat
keressük. A virágzati szárat alaposan vegyük szemügyre: ha tetvektől feketéllő
darabokat találunk, inkább keressünk egy egészséges bokrot. A forgalmas utakat
ugyancsak kerüljük el, hiszen a kipufogógázokból származó anyagok
felhalmozódnak a növényekben. Ha összegyűjtöttük a 20-25 bodzatányért és a
hozzávalókat, kezdődhet a főzőcskézés. Tisztaságmániások hideg vízben
lemoshatják a bodzavirágokat, bár ezzel az értékes, ízes virágpor egy részét is
eltávolítják. Tegyünk fel forrni 5 liter vizet, amelyben keverjünk el 3,5 kg
cukrot. A maradék fél kg cukrot karamellizáljuk egy edényben, majd ha kész,
öntsünk rá 1 liter vizet. Ne ijedjünk meg, amikor a hideg víz hatására a
karamellizált cukor megkeményedik, hiszen tovább melegítve hamarosan feloldódik
a vízben. A cukros leveket öntsük össze, és együtt forraljuk fel. Miután kihűlt
a szirup, tegyük bele a bodzavirágokat, a felkarikázott citromot, a citromsavat
és a tartósítószert. 4-5 napig hagyjuk összeérni az ízeket, ezalatt
rendszeresen kevergessük. Szűrés után öntsük tiszta üvegekbe. Ízlés szerint 1:6
- 1:7 arányban vízzel vagy szódával hígítva egész évben fogyasztható.
További bodzaszörp variációk
Mi van a bodzavirágban?
A virág (gyógynövénynevén: Sambuci flos) flavonoidokat
(rutin, kvercetin, sambucin), szaponinokat, illóolajat és nyálkaanyagokat
tartalmaz. A szárított bodzavirágból készített tea izzasztó és vizelethajtó,
enyhe nyugtató hatású. A virágokat száraz időben kell szedni, a teljes nyílás
előtt, amikor a bogernyő szélső virágai már kinyíltak, de a középsők még bimbós
állapotban vannak. Laza rétegben, kocsánnyal felfelé állítva szárítsuk, majd
kézzel morzsoljuk le a virágokat. A virágdrog tárolására a papírral bélelt
dobozok alkalmasak.
Hogyan termesszünk bodzát?
Ne keverjük a bodzákat!
A bodzaszörp csak a fekete bodza (Sambucus nigra)
virágzatából készülhet. Ezt azért fontos tudni, mert Magyarországon több
bodzafaj él vadon. A ritkán előforduló fürtös bodza (Sambucus racemosa) virága
nem alkalmas szörpnek, termése pedig pirosas, így könnyen elkülöníthető a
fekete bogyójú fekete bodzától. Gyakori növény viszont a mérgező gyalogbodza
(Sambucus ebulus), amelynek szintén fekete a termése, és virága is a fekete
bodzáéhoz hasonlító lapos, fehér ernyő. A legfontosabb különbség a fekete bodza
és gyalogbodza között az, hogy míg az ehető fekete bodza fás szárú bokorrá nő,
addig a mérgező gyalogbodza lágy szárú növény. A fekete bodza május közepétől
3-4 héten át virágzik.
Forrás: edenkert.hu
0 Megjegyzések