Itt a nyár, megérkeztek a kánikulák, de kertész zsargonnal élve azt is mondhatjuk, hogy beköszöntött az uborka szezon! Manapság pedig már az is megszokott, hogy pihenésünk célállomása távolabbi országokra esik. Ahhoz, hogy nyaralásunk ne kellemetlen élmények tömkelege legyen, érdemes néhány egészségügyi tanácsot megfogadni!

A következő összeállításunkban az étel-, italfogyasztás veszélyeiről és a megelőzés  lehetőségeiről olvashat az érdeklődő. Különösen veszélyeztetettek  a kisgyermekek, a várandós  édesanyák, az idősek és betegek. Számukra rendkívül fontos, de egészséges utazók számára is  ajánlott az alábbi tanácsok betartása.  Ehhez kíván segítséget nyújtani a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

 Felkészülten induljon útnak!

Már előzetesen tájékozódjon arról, hogy az adott  országba beutazáshoz szükséges-e, javasolt-e  védőoltás, vagy betegségmegelőző célzattal  gyógyszer szedése. Egyéni és meghatározott  úticélra vonatkozó részletes tájékoztatást az Országos Epidemiológiai Központ Nemzetközi Oltóközpontjától kérhet.

A gyógyszertárban olyan sókeveréket is vásárolhat, mely hasmenés esetén vízben feloldva segíti a víz-  és ásványi anyag utánpótlást.

Kérjen tanácsot háziorvosától, milyen gyógyszereket javasol az úti csomagba magukkal vinni.
Ha kisgyermekkel, idős, beteg személlyel utazik együtt, célszerű számukra némi megszokott, biztonságos, nem romlandó hazai élelmiszert is csomagolni.

Nem csak a szép élményekre, hanem az esetleges megbetegedésre, annak megelőzésére is fel kell készülni. Szervezetünk olyan mikrobákkal találkozhat, melyek ellen nem alakult ki védettség, így ételfertőzés, ételmérgezés előfordulásával is számolni kell.

Ha beüt a baj...

Ügyeljen a kézmosásra és a tisztaságra!
Az utazócsomagba mindig kerüljön szappan, vagy kéztörlő, kézfertőtlenítő kendő.
Gyakran, étkezés előtt pedig mindig mosson kezet, vagy használja a kézfertőtlenítő kendőt.
Csak tiszta evőeszközzel, tiszta kézzel nyúljon ételhez, vagy szalvétával fogja azt meg.
Rossz, vagy gyanús  higiénés körülmények között az evőeszközt is törölje át, az étel tányérral érintkező alsó rétegét ne fogyassza el.

A gyomorrontást, ételmérgezést baktériumok, vírusok okozzák. Ezek az ételre és szervezetünkbe szennyezett kézzel is bekerülhetnek, amit alapos kézmosással megelőzhetünk.

Legyen óvatos a csapvízzel!

Utazás előtt tájékozódjon az úti cél higiénés viszonyairól, és arról, iható-e a csapvíz.
Ha a csapvíz nem biztonságos, ne igyon csapvizet, még fogmosásra se használja. Soha ne igyon utcai csapból, szökőkút vizéből. Vigyen magával vízforralót, vagy vízfertőtlenítésre alkalmas szert.

A palackozott italok, ha Ön előtt nyitják fel, és a sör, bor, tea, kávé általában biztonságosak. Gondoljon azonban arra is, hogy a dobozos italok szájunkhoz érintett fedele szennyezett lehet.
Ne kérjen, ne fogadjon el jeget italába.
A gyomorrontást, ételmérgezést okozó baktériumok, vírusok a vízben és a jégkockán is jelen lehetnek.

Alaposan hőkezelt (átsült, megfőtt) ételeket részesítsen előnyben!
Lehetőleg frissen készült, forrón tálalt ételt  fogyasszon! Ez gyakorlatilag biztonságos, még utcai árusnál is.
A több órán át langyosan tárolt, előre elkészített ételek veszélyesek lehetnek.
A legyek által látogatott, nem tiszta edényben tálalt ételt ne fogadja el.
A gyümölcsöt tiszta késsel hámozza meg. Ha nem lehet meghámozni, ne fogyassza el. A  zöldségekre, gyümölcsökre vonatkozó alapszabály: „hámozd meg, főzd meg, vagy hagyd ott”!
A saláták, előre szeletelt gyümölcsök, utcán árult gyümölcslevek veszélyesek lehetnek.
Ne fogyasszon nyers, vagy alig hőkezelt tojást tartalmazó ételt (majonézes termékek, egyes mártások, desszertek). A keményre főtt tojás biztonságos, de a tojásrántotta fogyasztása kockázatos lehet.
Nyers kagylót ne egyen! Egyes halak, kagylók még sülve is mérgezőek lehetnek. A hal-  és  kagylófajták fogyaszthatóságát illetően tájékozódjon helyi lakosoktól.
Ne fogyasszon ismeretlen eredetű jégkrémet, fagylaltot!
Ne fogyasszon pasztőrözetlen tejet, tejterméket!
A gyomor-bélrendszeri fertőzést okozó baktériumokat, vírusokat, egyéb mikrobákat a sütés, főzés, forralás  gyakorlatilag elpusztítja, ezért biztonságosnak tekinthető minden frissen készült, forrón tálalt étel. A későbbi langyos tárolás során azonban a mikrobák felszaporodhatnak, így a több óráig szobahőmérsékleten tárolt  készételek jelentik a legnagyobb veszélyt. Gyakran találhatók kórokozók pasztőrözetlen tejben, zöldségeken, gyümölcsökön, salátákon, fagylaltban is.

Ne vásároljunk és ne fogyasszunk ismeretlen eredetű ételeket

Teendők, ha megtörtént a baj
Legfontosabb már az első tünetek megjelenésétől kezdve a folyamatos folyadék-  és sópótlás. A tiszta víz fogyasztásánál hatékonyabb, jobban felszívódik, egyben az elvesztett anyagokat is pótolja szükség esetén a következő recept alapján könnyen elkészíthető oldat: egy kávéskanál sót és hat kávéskanál cukrot tegyen egy liter vízbe, majd minden hasmenés, hányás után fogyasszon lassan 1-2 dl-t (két év alatti gyermek ½ -1 dl-t.).

Ha bármilyen szokatlan tünetet észlel, forduljon orvoshoz! Ha hazautazása után betegszik meg, ne felejtse el megemlíteni az orvosnak, merre járt, ez ugyanis segítheti a diagnózist és a kezelés hatékonyságát.
Hasmenéskor a felerősödött bélmozgások miatt a szervezet víz-kiválasztása fokozódik, és a bél vízvisszatartó zavara révén az ásványi anyagok a híg széklettel kiürülnek a szervezetből. Az elektrolitháztartás egyensúlyának visszaállítása érdekében pótolni kell a folyadékot és az ásványi anyagokat egyaránt.

Forrás: edenkert.hu