Itt a nyár, megérkeztek a kánikulák, de kertész zsargonnal
élve azt is mondhatjuk, hogy beköszöntött az uborka szezon! Manapság pedig már
az is megszokott, hogy pihenésünk célállomása távolabbi országokra esik. Ahhoz,
hogy nyaralásunk ne kellemetlen élmények tömkelege legyen, érdemes néhány
egészségügyi tanácsot megfogadni!
A következő összeállításunkban az étel-, italfogyasztás
veszélyeiről és a megelőzés
lehetőségeiről olvashat az érdeklődő. Különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, a várandós édesanyák, az idősek és betegek. Számukra
rendkívül fontos, de egészséges utazók számára is ajánlott az alábbi tanácsok betartása. Ehhez kíván segítséget nyújtani a Nemzeti
Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.
Felkészülten induljon útnak!
Már előzetesen tájékozódjon arról, hogy az adott országba beutazáshoz szükséges-e,
javasolt-e védőoltás, vagy
betegségmegelőző célzattal gyógyszer
szedése. Egyéni és meghatározott
úticélra vonatkozó részletes tájékoztatást az Országos Epidemiológiai
Központ Nemzetközi Oltóközpontjától kérhet.
A gyógyszertárban olyan sókeveréket is vásárolhat, mely
hasmenés esetén vízben feloldva segíti a víz-
és ásványi anyag utánpótlást.
Kérjen tanácsot háziorvosától, milyen gyógyszereket javasol
az úti csomagba magukkal vinni.
Ha kisgyermekkel, idős, beteg személlyel utazik együtt,
célszerű számukra némi megszokott, biztonságos, nem romlandó hazai élelmiszert
is csomagolni.
Nem csak a szép élményekre, hanem az esetleges
megbetegedésre, annak megelőzésére is fel kell készülni. Szervezetünk olyan
mikrobákkal találkozhat, melyek ellen nem alakult ki védettség, így
ételfertőzés, ételmérgezés előfordulásával is számolni kell.
Ha beüt a baj...
Ügyeljen a kézmosásra és a tisztaságra!
Az utazócsomagba mindig kerüljön szappan, vagy kéztörlő,
kézfertőtlenítő kendő.
Gyakran, étkezés előtt pedig mindig mosson kezet, vagy
használja a kézfertőtlenítő kendőt.
Csak tiszta evőeszközzel, tiszta kézzel nyúljon ételhez,
vagy szalvétával fogja azt meg.
Rossz, vagy gyanús
higiénés körülmények között az evőeszközt is törölje át, az étel
tányérral érintkező alsó rétegét ne fogyassza el.
A gyomorrontást, ételmérgezést baktériumok, vírusok okozzák.
Ezek az ételre és szervezetünkbe szennyezett kézzel is bekerülhetnek, amit
alapos kézmosással megelőzhetünk.
Legyen óvatos a csapvízzel!
Utazás előtt tájékozódjon az úti cél higiénés viszonyairól,
és arról, iható-e a csapvíz.
Ha a csapvíz nem biztonságos, ne igyon csapvizet, még
fogmosásra se használja. Soha ne igyon utcai csapból, szökőkút vizéből. Vigyen
magával vízforralót, vagy vízfertőtlenítésre alkalmas szert.
A palackozott italok, ha Ön előtt nyitják fel, és a sör,
bor, tea, kávé általában biztonságosak. Gondoljon azonban arra is, hogy a
dobozos italok szájunkhoz érintett fedele szennyezett lehet.
Ne kérjen, ne fogadjon el jeget italába.
A gyomorrontást, ételmérgezést okozó baktériumok, vírusok a
vízben és a jégkockán is jelen lehetnek.
Alaposan hőkezelt (átsült, megfőtt) ételeket részesítsen
előnyben!
Lehetőleg frissen készült, forrón tálalt ételt fogyasszon! Ez gyakorlatilag biztonságos, még
utcai árusnál is.
A több órán át langyosan tárolt, előre elkészített ételek
veszélyesek lehetnek.
A legyek által látogatott, nem tiszta edényben tálalt ételt
ne fogadja el.
A gyümölcsöt tiszta késsel hámozza meg. Ha nem lehet
meghámozni, ne fogyassza el. A
zöldségekre, gyümölcsökre vonatkozó alapszabály: „hámozd meg, főzd meg,
vagy hagyd ott”!
A saláták, előre szeletelt gyümölcsök, utcán árult
gyümölcslevek veszélyesek lehetnek.
Ne fogyasszon nyers, vagy alig hőkezelt tojást tartalmazó
ételt (majonézes termékek, egyes mártások, desszertek). A keményre főtt tojás
biztonságos, de a tojásrántotta fogyasztása kockázatos lehet.
Nyers kagylót ne egyen! Egyes halak, kagylók még sülve is
mérgezőek lehetnek. A hal- és kagylófajták fogyaszthatóságát illetően
tájékozódjon helyi lakosoktól.
Ne fogyasszon ismeretlen eredetű jégkrémet, fagylaltot!
Ne fogyasszon pasztőrözetlen tejet, tejterméket!
A gyomor-bélrendszeri fertőzést okozó baktériumokat,
vírusokat, egyéb mikrobákat a sütés, főzés, forralás gyakorlatilag elpusztítja, ezért
biztonságosnak tekinthető minden frissen készült, forrón tálalt étel. A későbbi
langyos tárolás során azonban a mikrobák felszaporodhatnak, így a több óráig
szobahőmérsékleten tárolt készételek
jelentik a legnagyobb veszélyt. Gyakran találhatók kórokozók pasztőrözetlen
tejben, zöldségeken, gyümölcsökön, salátákon, fagylaltban is.
Ne vásároljunk és ne fogyasszunk ismeretlen eredetű ételeket
Teendők, ha megtörtént a baj
Legfontosabb már az első tünetek megjelenésétől kezdve a
folyamatos folyadék- és sópótlás. A
tiszta víz fogyasztásánál hatékonyabb, jobban felszívódik, egyben az elvesztett
anyagokat is pótolja szükség esetén a következő recept alapján könnyen
elkészíthető oldat: egy kávéskanál sót és hat kávéskanál cukrot tegyen egy
liter vízbe, majd minden hasmenés, hányás után fogyasszon lassan 1-2 dl-t (két
év alatti gyermek ½ -1 dl-t.).
Ha bármilyen szokatlan tünetet észlel, forduljon orvoshoz!
Ha hazautazása után betegszik meg, ne felejtse el megemlíteni az orvosnak,
merre járt, ez ugyanis segítheti a diagnózist és a kezelés hatékonyságát.
Hasmenéskor a felerősödött bélmozgások miatt a szervezet
víz-kiválasztása fokozódik, és a bél vízvisszatartó zavara révén az ásványi
anyagok a híg széklettel kiürülnek a szervezetből. Az elektrolitháztartás
egyensúlyának visszaállítása érdekében pótolni kell a folyadékot és az ásványi
anyagokat egyaránt.
Forrás: edenkert.hu
0 Megjegyzések