Állásbörzét tartottak ma délelőtt az adai Cseh Károly Általános Iskola tornatermében, ahol 17 munkáltató összesen 222 álláslehetőséget kínált a községbeli munkanélküliek számára. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adai kirendeltsége és az adai önkormányzat kilencedik alkalommal szervezte meg az állásbörzét.

Sofija Šemović, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adai részlegének vezetője elmondta, az elmúlt évek során folyamatosan azon munkálkodnak, hogy a különféle közmunkaprogramok, illetve a nemzeti foglalkoztatási hivatal és a tartományi titkárságok által kiírt pályázatok révén minél több személy számára teremtsenek munkalehetőséget. A szakember hozzátette, Adán az elmúlt években köztudomásúan igen nagy súlyt helyeztek a fogyatékkal élők foglalkozatására, közülük jelenleg 30 munkanélkülit tartanak nyilván, de az előzetes információk alapján abban bíznak, hogy rövidesen további húsz ilyen személyt is el tudnak majd helyezni.

Bilicki Zoltán, Ada község polgármestere hangsúlyozta, a kb. két hét múlva induló közmunkaprogram keretében 54 személy állhat majd munkába, de az önkormányzat ezen kívül is foganatosít intézkedéseket a munkahelyteremtés elősegítésére.

– A községben működő vállalatok egyike jelezte, hogy másfél éven belül kb. ötmillió dolláros beruházást eszközöl, s ez új hangárokat, új szerszámgépeket és új munkahelyeket is jelent majd. Ebben az esetben kb. 50 új munkahelyről beszélünk. Egy másik vállalat jelezte, hogy egy éven belül egy kb. 2000 négyzetméter nagyságú termelőcsarnokot épít, egyik textilipari vállalat pedig várhatóan néhány hónapon belül befejezi a kb. 1400 négyzetméter nagyságú termelőcsarnokát, s ez szintén új munkahelyek megnyitását eredményezi majd. Ugyanakkor az a horvát vállalat, amely két évvel ezelőtt telket bérelt az ipari zónában, szintén rövidesen megkezdi majd az építkezést. Üzembe helyezésekor ez további 30 munkahelyet jelent majd a község polgárai számára – magyarázta Bilicki Zoltán, hozzátéve, mindez bizakodásra adhat okot a munkanélküliség csökkentése terén.

mi.