Őszentsége XVI. Benedek titkos iratai
„Első alkalommal éreztem úgy, hogy minden eddiginél megdöbbentőbb dologra bukkantam.” Botránykönyv, a média által felkapott bulvártéma vagy oknyomozó riportkönyv? Műhelytitkok XVI. Benedek legbizalmasabb emberétől egy vallástörténész és egy kritikus szemszögéből nézve.
Egy a Vatikán falain belül dolgozó “Maria” álnevű informátor által kijuttatott több száz pápai irat, levél képezi annak a könyvnek az alapját, amely március végén jelent meg az Alexandra Kiadócsoportjához tartozó Art Nouveau Kiadónál, Őszentsége XVI. Benedek titkos iratai címmel.

XVI. Benedek 2013. február 11-én bejelentett lemondása találgatások sorát indította el, hiszen Szent Péter trónusát önszántából rajta kívül csupán egyetlen pápa hagyta el. A hír hallatán sokakban felmerül a kérdés: valóban csak az indoklásban szereplő megrendült egészségi állapot az oka a leköszönésnek?

Gianluigi Nuzzi nagy port kavaró könyve még húsba vágóbb a pápai lemondás fényében. Egy bizalmas informátor jóvoltából Nuzzi olyan féltve őrzött dokumentumok birtokába jutott, melyek lerántják a leplet a Vatikánban folyó titkos ügyletekről. A könyvben kirajzolódó történetek nemcsak a katolikus egyházra, hanem az olasz kormányra is mély árnyékot vetnek.

Kérdések és válaszok XVI. Benedek titkos iratairól szóló könyv kapcsán

Jakab Attila vallástörténésszel, az Egyházfórum felelős szerkesztőjével és Gervai András kritikussal, az Élet és Irodalom újságírójával Bombera Krisztina beszélget a kötetről.

Gianluigi Nuzzi, a vatikáni IOR Bank botrányával foglalkozó Vatikán Rt. szerzője most azokra a történetekre koncentrál, amelyek manapság megosztják az egyházat, s amelyek összefüggésben állnak az olasz belpolitikával. A könyv számos kényes, rejtegetett ügyet tárgyal, amelyekben így vagy úgy, de vatikáni szálak is vannak. Kétes eredetű adományok, protekciókérések, Berlusconi szexbotrányai, a pedofilügyek egyházi elhallgatása, személyi intrikák, titkosszolgálati követések, egyes püspökök mértéktelensége a világ legkülönbözőbb pontjain.

A legnagyobb hatalmú kisállam belső világa, az egyházi kamarillapolitika titkai egy thriller izgalmasságával megírt könyvben, amelynek XVI. Benedek lemondása és ezzel együtt a nemrég lezajlott pápaválasztás ad igazi aktualitást.

Szent műhelytitkok XVI. Benedek legbizalmasabb emberétől, aki pápai főkomornyikként elindította a lavinát, átadva mindazon titkos iratokat e könyv szerzőjének, melyek napvilágra kerülése beláthatatlan változásokat hozhat a katolikus egyház életében.

Időpont: 2013. április 29., hétfő, 18 óra
Helyszín: Nyugati téri Alexandra Könyvesház Pódiuma, Budapest

forrás: cultura.hu