A legtöbb zöld fűszer gyógynövény is egyben. Termesztésük egyszerű, akár a konyhaablakban is nevelhetjük őket. A legjobb, ha frissen felhasználjuk, de a fűszerpolcon mindig legyen belőlük - legalább szárított formában.

Tárkony
Enyhe érzéstelenítő hatású, teája enyhíti az álmatlanságot, javítja az emésztést. Bársonyos, zöld levelei kissé ánizsos zamatúak, enyhén csípősek, csöppet kesernyések. Jól illik csirkéhez, halhoz, rizshez, zöldbabhoz, salátákhoz.

Lestyán
Magjának vagy levelének főzete az inkontinenciára jótékony hatású. A franciák hamis zellernek nevezik, levele kissé a petrezselyemhez hasonlít. Húsos ízt kölcsönöz az ételeknek, ezért húslevesbe kitűnő. A gyönge fiatal leveleket salátába, az összezúzott magokat kenyértésztába, salátába vagy rizsre tehetjük.

Fodormenta
Enyhíti az emésztési nehézségeket, a hányingert, a felfúvódást. A mentatea segít a megfázáson, hidegen lázcsillapító lemosásra, hűsítésre, toroköblítésre használhatjuk. Leveleit virágzás előtt gyűjtsük. Desszertek, koktélok ízesítésére, díszítésére nagyszerű, de egy pohár vízbe is dobhatjuk ízesítőként.

Rozmaring
Enyhíti a másnaposságot, javítja a memóriát, illóolaja a homlokba dörzsölve csillapítja a fejfájást. Egész ágacskáit vagy a tűleveleit már a főzés, sütés elején az ételhez adhatjuk. Bárány-, hal-, vad-, továbbá szárnyas húsból készült sültek, valamint töltött húsételek, burgonya ízesítésére használjuk. Hagymás pácokba, mártásokba is kitűnő. Átható aromája miatt kis mennyiségben kell adagolni.

Metélőhagyma vagy snidling
Vértisztító és érelmeszesedést gátló növény. Csökkenti a vér koleszterinszintjét és a vérrögképződést. Betegségmegelőzésre is kitűnő. Jellegzetes ízét a hagymaolaj adja. Legjobb, ha ollóval aprítjuk, és csak a főzés végén keverjük az ételbe. Frissen a legízletesebb, így a legmagasabb C-vitamin-tartalma. Szendvicsekre, paradicsomos salátákba, szószokhoz, túrós és tojásos ételekhez kitűnő.

Bazsalikom
Gyomorerősítő, étvágygerjesztő hatású. Egyike a leggyakrabban használt fűszereknek. Leveleit letépkedve, felaprítva a főzési idő végén tegyük az ételbe, vagy frissen szórjuk a salátára. A friss leveleket tegyük üvegbe, és öntsünk rá olívaolajat.
Paradicsomos ételekbe, halakhoz, tojásételekbe, salátákba, sültekhez, pácokba, használjuk.

Forrás: astronet.hu