Közeledik a nyár, a rövid szoknyák, nadrágok és a fürdőruha időszaka - azaz itt az ideje, hogy formába hozd magad. Erre egy lehetőség a futás. Íme, néhány tipp!

Miért népszerű sport a futás? Sokan rávágják erre, hogy olcsó és bárhol elvégezhető. Ezen kívül ez a mozgásforma rendkívül jó zsírégető is – 20 perc alatt 200-300 kalóriát is el lehet égetni, ez persze függ a futó testsúlyától és a tempótól is. Érdemes viszont néhány szabályt szem előtt tartani.

Először is a bemelegítés nagyon fontos, ezzel megelőzhetjük többek közt a sérüléseket. A következő videó ugyan angol nyelvű, de a gyakorlatok „lemásolásában” ez nem jelenthet problémát. Az egyes gyakorlatokat körülbelül 30-60 másodpercig érdemes ismételni.

 

Figyelj a fokozatosságra! Ne akarj rögtön több kilométeres távot lefutni, ha eddig a fő mozgásformád a távolba nézés volt! Érdemes sétával kezdeni úgy, hogy fokozatosan növeled a mozgás intenzitását, majd pedig a séta és a futás közt váltogatsz. Hetente növeld a távot!

Nagyon fontos a megfelelő futócipő is, ami viszont nem olcsó mulatság, így megdől a fent említett, sokak által vélt indok. Ha valaki elnyűtt, régi tornacipőben vág neki a mozgásnak, az „remek” módja a sérülések begyűjtésének. A futás egyébként is megterhelő az ízületeknek, a csípőnek és a térdnek.

Kerüld a betonon való futást! Ha földön, füvön futsz, ügyelj arra, hogy a talaj ne legyen túlságosan egyenetlen!

Nagyon fontos még a helyes futóstílus. Egyenesen előre nézz, ne lefelé, emeld fel az állad! Ez jót tesz a nyaknak és a hátnak. A vállaidat engedd le lazán! A karok körülbelül a mellkas magasságában helyezkedjenek el és oldalirányba mozogjanak, a könyök a test mellett legyen! Ha a karok nem lendülnek túlságosan előre, azzal energiát spórolsz, hiszen nem teszel felesleges mozdulatokat, sőt segíted a gyorsabb előrehaladást. A hátad legyen egyenes, domborítsd ki a mellkasod, ügyelj a légzésre! Ne kapkodva vedd a levegőt, koncentrálj, arra hogy mélyeket lélegezz! Ne emeld túl magasra a térded és figyelj arra, hogy érkezésnél ne sarokkal csapódj bele a talajba! Ez főleg akkor fordul elő, ha valaki túl nagyokat lép.

Ügyelj a folyadékveszteség pótlására, egyél valamit futás után! Ez utóbbi többek közt csökkenti az izommerevség kialakulásának lehetőségét.

Futás után ne feledkezz meg a levezetésről sem! Sétálj pár percet, majd végezz nyújtógyakorlatokat! Íme, erről is egy videó, az egyes gyakorlatokat itt is 30-60 másodpercig érdemes ismételni.

Forrás: ertunk.hu