Imádod a gyerekeket, de a buszon mindig a legzajosabb ül mögéd? Szociálisan érzékeny vagy, de az orrod sztrájkol, ha valaki nem ismeri a szappant? Mindig a te vonatod késik, a te buszod robban le? Ez a cikk neked szól!

Eszközök a „túléléshez”


Víz – főleg melegben, de a hosszabb utakon mindig legyen nálad folyadék! Lehet dugó a BKV-n, rossz légkondi a Volánon, felhúzott ablakért harcoló néni a MÁV-on. A kiszáradástól és a rosszulléttől kímélheted meg magad.

Zene – nem csak az unalomtól menthet meg, hanem „bevetheted” áthallatszó és idegesítő beszélgetések, hosszú percek óta ugyanazt a versikét kántáló gyerkőcök esetén.

Törlőkendő – elengedhetetlen kellék abban az esetben, ha valami beazonosíthatatlan anyag a kapaszkodóhoz ragaszt, ha fáradtan lehuppannál, de morzsás az ülés, ha megizzadtál és fel szeretnél frissülni.

Hasznos tippek

Korán érkeztél a volánbuszra és van még pár csábító, üres kettes ülés, de tudod, hogy az a járat egyébként tele szokott lenni… Érdemes megfontolni, hogy mégis egy szimpatikus illető mellett foglalj helyet, mert ha peches vagy az biztos, hogy valaki büdös, idegesítő és/vagy a könyökét újságolvasás közben a vesédben/melleden/arcodban tároló illető ül majd le melléd. A vonatokon is hasonló a helyzet. Amennyiben nem ismered a járatot is érdemes ezt megfontolni, legfeljebb ha indulás után is szellős a helyzet, kereshetsz magadnak egy kis privát szférát.

Ki van írva, hogy van Wifi, de a laptopod mégsem találja? Nyugodtan szólj a sofőrnek, hiszen néha tényleg csak arról van szó, hogy elfelejtette bekapcsolni.

Hajléktalan, netán alkoholszagú, láthatóan hányingerrel küszködő ember ült melléd/mögéd/eléd? Attól nem ítéled el a helyzetét, hogy nem vállalsz testközelből szolidaritást vele, merj felkelni és arrébb menni, amennyiben zavar. Ha valaki esetleg kötekedne veled, akkor sétálj át a sofőr hallótávolságába, szükség esetén pedig vagy tőle, vagy pár kedvesnek (és izmosnak) látszó embertől kérj segítséget, végső esetben pedig szállj le, jobb a biztonság!

A buszokon leghátul, a motor felett és környékén melegebb van! Nyáron érdemes ezt a szempontot nem figyelmen kívül hagyni, különben könnyen lehet, hogy kálvária lesz számodra az utazás.

Utazni ritkán kellemes, viszont mindig szükséges – szóval próbáld meg kellemesen és hasznosan tölteni! Így ne felejtsd otthon a tanulnivalót, vagy egy jó könyvet sem.

Forrás: ertunk.hu