Mi a közös a világ legsikeresebb embereiben? A Time magazinban évente megjelenő top százas listákon szereplő személyek fényképeinek elemzésével 2006 és 2010 között spanyol kutatók az egyik szaklapban közzétett kutatásukban kimutatták, hogy hasonlóságok fedezhetők fel arcvonásaikban.

„A világ legsikeresebb embereinek mosolya közös jegyeket mutatott, függetlenül a foglalkozástól és a nemtől” – számoltak be a tanulmány szerzői, a Sevillai Egyetem Fogorvostudományi Karának kutatói. Saját kutatásuk mellett a korábbi vizsgálatokat is számításba vették, amelyek azt próbálták számszerűsíteni, hogy a mosoly mely aspektusai eredményezik a legnagyobb vonzerőt. Eredményeik segítséget nyújtanak a klinikumban dolgozó fogorvosoknak, akik pácienseik ideális mosolyának kialakításán dolgoznak.

„A legfontosabb esztétikai cél a kiegyensúlyozott mosoly kialakítása” – írják a szerzők. „Ehhez figyelembe kell venni a páciens fogászati esztétikai jellemzőit, például a fog alakját, elhelyezkedését és színét, valamint a lágyszöveteket és az arc teljes harmóniáját is. Korábbi kutatásokból az is kiderült, hogy a mosoly fiziológiai módon befolyásolja más emberek vonzerejének érzékelését.

A kutatás során tehát összesen 168 fényképet választottak ki értékelésre. Személyenként 36, tehát összesen 6048 változót elemeztek ki a mosolyokkal kapcsolatban. A 36 változót öt csoportra osztották fel, amelyek a következők voltak: a mosoly és az arc aránya, a mosoly arányai, dentális arányok, szimmetriák, és a mosolyt illető egyéb tulajdonságok.

A változók vizsgálata alapján kimutatták, hogy néhány statisztikailag szignifikáns eltérés figyelhető meg a befolyásos férfiak és nők mosolyában. A másik elemzésből viszont az derült ki, hogy nem figyelhető meg jelentős eltérés a mosolyban a személyek foglalkozását tekintve, vagyis számszerűsíthető hasonlóságok fedezhetők fel a különböző foglalkozású befolyásos emberek mosolyában.

A kutatók azt is elmondták, hogy a mosoly vonzerejének megértése azért bír nagy jelentőséggel, mert „az átlagemberek többsége e kritérium alapján ítéli meg a kezelés sikerét illetve sikertelenségét”.

Forrás: medipress.hu