Vannak, aki már hátra dőlhetnek, vannak, akik elbukták és vannak, aki tovább próbálkoznak valamely frekvenciáért.

A legboldogabb frekvenciatulajdonos jelenleg a 90,0 MHz-et újfent megszerző Friss Rádió, illetve a különböző cégeken, alapítványokon és egyesületeken keresztül tulajdonos Debreceni Egyetem. A rádiót közvetlenül üzemeltető Friss Rádió Nonprofit Kft. 2013. március 6-án nyerte el a rádiós jogosultságot a mindenáron debreceni frekvenciára ácsingózó Magyar Katolikus Rádió Zrt. és a veszprémi  FM4 Rádiós Kft. előtt. Nem volt nehéz dolga a Frissnek, hiszen a frekvenciakiírás a közösségi rádiózásra terjedt ki, így a pályázók köre is meglehetősen szűk rétegből jött.

Elnémult a Rádió1

Hiába keresik a 92,3 MHz-en a hallgatók az aktuális slágereket játszó Rádió 1 műsorát, ezen a hullámhosszon már jó ideje nem szól semmi. Mint arról többször is beszámoltunk, a Rádió 1-et üzemeltető Varage Network Kft. többszöri hosszabbítást követően tavaly év végén elvesztette a sávszélességet. A médiatanács pályázati felhívására egyedül a Magyar Katolikus Rádió Zrt. jelentkezett, ez persze érthető is, hiszen közösségi, és nem kereskedelmi jellegű rádiózásra írták ki a pályázatot. Döntés a közeljövőben várható, az mindenesetre biztosnak látszik, hogy vallási rádió szól majd a jövőben a 92,3 MHz-en

A Klubrádió búcsúzik a 93,5 MHz-től

A napokban látott napvilágot a hír, hogy bíróság első fokú döntése jogszerűnek mondta ki többek között a Debrecen 93,5 MHz-re  – ezen szól a Klubrádió Debrecen – vonatkozó médiaszolgáltatási szerződések azonnali hatályú felmondását tartalmazó médiatanácsi határozatokat. Mielőtt bárki politikai döntést vélne felfedezni, a budapesti székhelyű, Arató Andráshoz köthető, a debreceni frekvenciát birtokló Lokomotív Rádió Kft. 2012 áprilisa óta nem teljesítette a szerződésben vállalt fizetési kötelezettségét, tartozása milliókra rúg. A frekvencia várhatóan hamarosan elnémul, bár most még sugároz a Klubrádió.

A reformátusoknak is van rádiójuk

Hosszú huzavona után az Európa Rádió szól a debreceni 94,4 MHz-en, igaz, csak bizonyos idősávokban: reggel 7 és 9, valamint délután 3 és 5 óra között, szerkesztett adásokkal. A rádió működtetője az Európa Rádió Nonprofit Kft., amelynek két tulajdonosa a Tiszáninneni és a Tiszántúli Református Egyházkerület.

A 95,0 MHz-ért a legnagyobb a tülekedés

Debrecen lehallgatottabb rádiójaként tartották számon a tavalyi év végéig az e frekvencián sugárzó FM95-öt. Ám a 92,3 MHz-hez hasonlóan, többszöri hosszabbítás után a Lokál-Média Kft.-től is megvonta a frekvenciát a médiatanács. A tulajdonos, Szombati Béla előrelátó volt, és rádióját azonnal átköltöztette a 104,6 MHz-re, ahol már BestFM-ként szól a hallgatókhoz; a debreceni székhelyű Kredit Holding Kft. birtokolja a frekvenciát.

A tavalyi sikertelen pályáztatás után a médiatanács idén januárban újabb pályázatot írt ki a 95 MHz-re. A pályázók között találjuk az önkormányzati médiumot üzemeltető Debreceni Városi Televízió Kft-t. A 2012-ben közel 100 milliós veszteséggel záró önkormányzati céget és tulajdonosait láthatóan nem zavarja az évről évre tetemes veszteség; újabb médiavállalkozásba ölnék az adófizetők pénzét. Meglepetésre feltűnik a négy pályázó között a Panamax Média Kft., aminek tulajdonosa az a Mészáros György, aki a DTV marketing vezetője. Mészáros neve a homályos hátterű, és mintegy 560 ezer eurót felemésztő, elvileg a szintén közpénzből működő Euró-Régió Ház Kft. által szerkesztett (jószerivel fantom) Hajdú-Bihar-Bihor Interregionális Digitális Hírügynökség környékén is feltűnik. Mészáros cégének jelentkezése azért is érdekes, mert gyakorlatilag a munkáltatójának állít konkurenciát a rádiózásra törő marketingvezető, hacsak más fondorlat nincs a kacifántos ügyben.

Szintén a pályázók között található a frekvenciát korábban birtokló Lokál-Média Kft., és érdekes, hogy a Bíró Lászlóhoz köthető 92,3 MHz-et elvesztő Varage Network Kft. is itt próbálkozik. Döntést itt is közeljövőben várható, sőt a városi pletyka a DTV és a Lokál-Média kiegyezéséről szól, köszönhetően az önkormányzati médium mögé felsorakozó politikai lobbinak.

METRO FM-ből BEST FM a 104,6 MHz-en

A már említett Kredit Holding Kft. 2010-ben nyerte el a 104,6 MHz-et. A cég tulajdonosa a mezőkövesdi címmel rendelkező Krajnyák László, ügyvezetője a debreceni Tóth Józsefné. A kft. a tavalyi év végén fordult névváltoztatási kérelemmel a médiatanácshoz, azóta METRO FM Rádió helyett a BEST FM Rádió szól a 104,6 MHz-en, a volt FM95 Rádió csapatával. Kérdés, hogy mi lesz a frekvencián sugárzó rádió sorsa, ha a Lokál-Média Kft. nyertesként fut be a 95 MHz pályázatán?

Mi lesz veled 106,0 MHz?

A frekvenciát birtokló és a MAX FM rádiót üzemeltető Média 2004 Kft. szintén nem teljesítette a szerződésben vállalt fizetési kötelezettségét, ezért a médiatanács elvette a frekvenciát a társaságtól, és új pályázatot írt ki. Bár a Média 2004 Kft. tulajdonosi köréhez köthető Szalók Malom Kft. 2013. március 25. és 2013. április 23. közötti időszakra ideiglenes hatósági szerződést kötött, ez nem befolyásolja a frekvencia sorsát. A médiatanács felhívása szerint 2013. május 7-én lehet beadni a pályázatokat a kereskedelmi rádiófrekvenciára; a pályázók egyelőre ismeretlenek. Addig is a Max FM sugároz.

forrás: civishir.hu