Ha a pénisz formája egy éven belül feltűnően megváltozik, úgymond begörbül, minél hamarabb urológust kell keresni, különben műteni kell. Többször.

Ha péniszformája az utóbbi egy évben feltűnően megváltozott, jelentősen meghajlik nyugalmi és izgalmi állapotban is, nagyon fontos az urológiai szakambulancia minél hamarabb történő felkeresése, mivel az elején még bizonyos gyógyszerrel kezelhető lehet az elváltozás. Később viszont már csak bonyolult és kevés helyen végzett műtétsorozat hozhat gyógyulást.

A Peyronie betegség (Induratio penis plastica) és tünetei

A Peyronie betegség a férfiak egy – szerencsére ritka – kórképe, mely a hímvessző merevedési képességében okozhat súlyos károsodást. Hátterében leggyakrabban a pénisz háti részében megjelenő kisebb-nagyobb kötegek vagy csomók állnak.

A betegség kezdeti megjelenési formájában csak merevedéskor megjelenő kisebb – általában has felé hajló – görbületként jelentkezik a hímvesszőn

A kóros elhajlás fokozódásával a közösülés nehezítetté válik, majd a beteg képtelenné válik a nemi aktusra, és már nyugalmi állapotban is észlelhető az elváltozás. Igen súlyos formában a pénisz merev állapotban teljesen a hasfalra feküdhet. A külső megjelenés okozta lelki gátlás és a keresztmetszet esetleges csökkenése miatt további merevedési zavarok is jelentkezhetnek.

Peyronie betegség kialakulásának okai

Kialakulásuk oka még pontosan nem ismert. Feltehetőleg valamilyen korábban lezajlott gyulladás, vagy kisebb a hímvesszőt ért trauma miatt a kisebb ereket körülvevő kötőszövetben lassú, hegesedéshez vezető folyamat indul el.

A rugalmas rostok száma jelentősen csökken, helyüket fibrin és kollagén veszi át, melyek környezetében mész rakódik le. Ily módon alakulnak ki a betegséget jellemző a porc- és csontkemény plakkok.

Feltételezett szerepet tulajdonítanak még a létrejöttükben a krónikus prosztatagyulladásnak, a jelentősen fokozott szexuális aktivitásnak, illetve a húgycső körüli apró mirigyek krónikus elváltozásának is. Számos esetben találtak összefüggést a tenyér inainak heges zsugorodása (Dupuytren kontraktúra) és a Peyronie betegség között.

Diagnosztika és kezelés

Diagnosztizálása a hímvesszőn megjelenő görbületen kívül a megvastagodott kötegek kitapintásával történik.

Pontos feltérképezésükre szükség lehet mesterséges erekció létrehozására, a pénisz ereinek megfestésére, ultrahangos, illetve további képalkotó eljárások alkalmazására (pl.: MRI).

Ritkán spontán megszűnik a betegség. Többségében azonban szükség van megfelelő kezelésre.

Helyileg alkalmazott szteroidos kenőcs, illetve E-vitamin pótlás a krónikus gyulladás megszüntetésében játszhat szerepet.

Fél év sikertelen terápia után mérlegelni kell a kötegek besugárzását, vagy a műtéti megoldást. Az operáció feltétele a hímvessző jó vérellátása és a beteg jó általános állapota.

Forrás: eletmod.hu