Sokan hallottak már a paleolit diétáról, és aki próbálta
már, esküszik rá, ahogyan Selma Blair színésznő is. – Ne essünk kétségbe, ha
néha eltérünk a főszabályoktól – mondja Selma – Ha egy kis tejföl, tejszín,
netán sajt kell a recepthez, fogyasszuk nyugodtan.
A kelleténél többet eszünk, és sokszor egészségtelen
ételeket. Ezért egyre több a túlsúlyos, betegségekkel küzdő ember. Nekik
fokozatosan érdemes lenne áttérni a paleolit étrendre. Akik "csak"
néhány kilótól szeretnének megszabadulni, mint Selma Blair, könnyűszerrel
végigcsinálhatják.
Mit szabad, és mit nem...
Kerülnöd kell:
- a gabonát és a keményítőben gazdag élelmiszert (burgonyát,
kukoricát)
- a hüvelyeseket, lektin-tartalmuk miatt.
Egyél:
- Húst, halat, tojást, zöldséget, gyümölcsöt, zsiradékot.
Mintaétrendek
Reggeli: szalonnás tojás
Ebéd: egy nagy szelet sertés- vagy marha- vagy másféle hús
teflonban vagy tepsiben sütve, nagy adag friss zöld saláta olívaolajjal,
balzsamecettel
Ha lisztre van szükség, lehetőleg zab- vagy rizslisztet
használjunk, mert abban nincs glutén.
Vacsora: mint az ebéd
Napközben: friss bogyós gyümölcs (friss vagy mélyhűtött),
alma, barack vagy grépfrút, néha banán
Nassolnivaló: dió, mandula vagy aszalt gyümölcs – de csak
kevés!
Sok-sok ásványvíz
Reggeli: dió, mogyoró vagy mandula
Tízórai: friss kókusz vagy más gyümölcs
Ebéd: nagy adag friss zöld saláta olívaolajjal, 20 dkg
roston sült bárány, csirke, pulyka, esetleg olajos szardínia
Vacsora: párolt zöldségek (cukkini, brokkoli, karfiol
zöldfűszerekkel vagy paradicsommal), 10 dkg roston sült sovány hús, utána gyümölcs
Íncsiklandó fogások
Ha van időd és kedved, készíthetsz bonyolultabb finomságokat
is. Kóstoltasd meg a családdal is, hátha nekik is kedvük támad az egészséges
étkezésre. Ezért a hozzávalók 4 adagra vonatkoznak.
Avokádós sült csirkecomb
Hozzávalók:
1 apró kockákra vágott nagy avokádó, 1/2 apróra vágott
vöröshagyma, 1 nagy gerezd aprított fokhagyma, 1 kis csokor vágott friss
bazsalikom, só, frissen őrölt bors, 4 egész csirkecomb, 3 evőkanál olívaolaj
Melegítsd elő a sütőt 170 fokra. A csirkecombokat enyhén
sózd be. Az avokádót keverd össze a hagymával, fokhagymával, bazsalikommal,
sóval, borssal, és egyenletesen elosztva a csirkecombok között, töltsd a bőre
alá. Helyezd egy tűzálló tálban egymás mellé a combokat, olívaolajjal öntözd
meg, és süsd kb. 80 perc alatt szép ropogós.
Omlós báránycomb
Hozzávalók: 1
kg csont nélküli báránycomb, 4 gerezd fokhagyma, 2
ágacska rozmaring, só, bors, 10 dkg bőrösszalonna-darab, 2 dl fehérbor, 2 dl húsleves
Melegítsd elő a sütőt 120 fokra. Szúrj a báránycombba kis
hegyes késsel mélyedéseket, és dugj bele egy-egy fél, hosszában kettévágott
fokhagymagerezdet és egy-két levélke friss rozmaringot. A húst mindkét oldalán
sózd, borsozd meg. A szalonnabőrt a zsíros részről vágd le úgy, hogy kb. fél
centis zsírréteg maradjon a bőrön.
Zsíros felével lefelé tedd egy akkora hőálló vaslábas
aljára, amibe belefér a báránycomb. Helyezd rá a húst, öntsd alá a bort és a
levest, fedd le, és 4-5 órára tedd az előmelegített sütőbe. A kész hús omlósan
puha lesz. A levét forralással sűrítsd be, és a húshoz tálald.
Bazsalikomos nyúl kaprimártásban
Hozzávalók: 4 db nyúleleje vagy -comb (összesen kb. 1 kg ), 2 evőkanál mandulaliszt, 1 nagyobb, szeletelt sárgarépa,
1 apróra vágott vöröshagyma, 2 szeletelt angol-zellerszár, 6 felkockázott
paradicsom, 1 evőkanál vágott petrezselyem, 1 evőkanál vágott metélőhagyma, 2,5 dl fehérbor, 3
evőkanál kapribogyó, 10 db friss
bazsalikomlevél, darabokra tépkedve, 2 evőkanál olívaolaj, só, bors
Az olajon minden oldalon süssük át a nyúldarabokat. Szórjuk
meg a madulaliszttel, adjuk hozzá a répát, hagymát, zellert, paradicsomot,
petrezselymet és metélőhagymát. Öntsük rá a bort, sózzuk, borsozzuk. Fedő alatt
lassú tűzön főzzük kb. másfél órát. Ha túlzottan elfőné a levét, öntsünk alá
egy kevés vizet. Tegyük a húsdarabokat tálra, turmixoljuk a szószt, keverjük
bele a kapribogyót, és öntsük a nyúlra. Szórjuk meg a bazsalikomlevelekkel, és
forrón tálaljuk.
Gyömbéres grillezett lazac
Hozzávalók: 4 db 20 dkg-os lazacfilé, 2 evőkanál mustár, 1
teáskanál friss, reszelt gyömbér, 1 gerezd áttört fokhagyma, 1 kávéskanál
édesítő, 2 evőkanál olívaolaj, só
Keverd össze a mustárt a gyömbérrel, a fokhagymával, az
édesítővel és sóval. A lazacfiléket dörzsöld be ezzel a keverékkel, és a
hűtőszekrényben lefedve egy órát pihentesd. Ha a sütődnek van grill funkciója,
akkor grillezd meg, ha nincs, 180 fokra előmelegített sütőben 15-18 perc alatt
süsd meg. Ropogós friss zöldsalátával fogyaszd. Az avokádó különösen jól illik
hozzá.
Gesztenyével töltött gomba
Hozzávalók: 15 dkg főtt, hámozott gesztenye, 12 db nagy fej
gomba, 1 nagy gerezd zúzott fokhagyma, 2 evőkanál vágott, friss petrezselyem, 2
csipet szárított kakukkfű, 2 evőkanál olívaolaj, só, bors
Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Vágd a gesztenyét apróra. A
gombákból törd ki a szárat, és darabold apróra. Az olívaolajon pirítsd meg a
gombaszárakat, a gesztenyét, a fokhagymát és a petrezselymet. Kakukkfűvel,
sóval, borssal ízesítsd.
Töltsd a keveréket a tűzálló tálban egymás mellé helyezett
gombakalapokba. Tegyél a serpenyőbe 5-6 evőkanálnyi vizet, várd meg, amíg
felforr, és a sós, fokhagymás sült darabkákat lazítsd fel vele. Ezzel a lével
öntözd meg a gombákat, tedd a sütőbe és kb. 30 perc alatt süsd meg.
Mángold vagy spenót pirított fenyőmaggal és aszalt
ribizlivel
Hozzávalók: 75 dkg mángold- vagy spenótlevél, 1 apróra
vágott hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3 dkg aszalt ribizli, 3 dkg pirított
fenyőmag, 2 evőkanál olívaolaj
Vágd a mángoldot vagy a spenótot (lehet vegyesen is) kb. 3 centis darabokra. Egy wokban hevítsd fel az olajat, tedd bele a
hagymát és kevergetve pirítsd egy percig. Először add hozzá a szárrészeket, és
pirítsd 5 percig, ezután következik a zöld, leveles rész és a fokhagyma. Ezzel
is pirítsd 3 percig. Szórd meg az aszalt ribizlivel és a fenyőmaggal, és
azonnal tálald.
Zöldséges töltött tortácskák
Hozzávalók (8 dkg kisebb muffinformához): a tésztához: 5 dkg
Paleo len, 5 dkg Paleo szezám, 5 dkg mandulaliszt, 1 zöldségleves, só, bors, 2
evőkanál olaj + a formák kikenéséhez; a sültpaprika-krémhez: 1 kg piros színű paprika, 3
szál újhagyma, 2 gerezd fokhagyma, ízlés szerint 2 csipet kakukkfű vagy
rozmaring, só, bors, 2 tojás
Gyúrd össze alaposan a tésztához valókat, majd nyújtsd ki és
oszd hat felé. Bélelj ki vele 8 muffinformát úgy, hogy körben a pereméig érjen.
A paprikákat vágd ketté, a magját távolítsd el és süsd meg. Ezután hűtsd le és
húzd le a héját, majd vágd csíkokra.
Egy kevés zsiradékon fonnyaszd meg a karikára vágott újhagymát,
add hozzá a fokhagymát, a sült paprikát, a zöldfűszert, sózd, borsozd. Kicsit
hűtsd le, majd két tojással turmixold össze.
A krémet kanalazd bele a tésztakosarakba, és 180 fokra
előmelegített sütőben süsd 20 percig, majd 160 fokra mérsékelve, további 20
percig.
Langyosan a legfinomabb, de melegen és hidegen is
fogyaszthatod. (Ízlés szerint megtöltheted gomba- vagy tojáskrémmel is.)
Kacsamellsaláta gránátalmával
Hozzávalók: 4 kis bőrös kacsamell, 1/2 kávéskanál őrölt
szegfűbors, só, bors, 1 érett gránátalma, 10 dkg vegyes zöldsalátalevél, 2
evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál citromlé, só, bors
Dörzsöld be a kacsamelleket a szegfűborssal, sózd, borsozd
meg. Tedd egy serpenyőbe bőrös felükkel lefelé a melleket, és takaréklángon
süsd ki a zsírját (kb. 15 perc). Öntsd le a zsír nagy részét, és a lángot
feljebb tekerve, süsd ropogósra a bőrét.
Fordítsd meg a melleket, és süsd közepes lángon a húsos
oldalát is kb. 5 percig. A lángot mérsékelve takard le az edényt, és 8 percig
párold a húst. Emeld ki a melleket, és egy vágódeszkán hagyd néhány percig
állni, mielőtt keresztben szépen felszeleteled.
Egy nagy tálat boríts be salátalevelekkel, hintsd meg az
olívaolajjal, citromlével, pici sóval, borssal. Fektesd rá a kisült
kacsaszeleteket, szórd meg a
gránátalmából kivájt magocskákkal, és frissen tálald.
Gesztenyés csokoládétorta
Hozzávalók: 10 tojás, 18 dkg édesítő, 25 dkg gesztenyeliszt,
5 dkg kakaó, 1/2 dl hideg kávé, 1/2 dl tokaji, 1 narancs reszelt héja, 1
teáskanál vaníliaőrlemény vagy 2 rúdból kikapart magok, két csipet őrölt
szerecsendió; kókuszzsír a tortaforma kenéséhez; a szószhoz: 2 dl sűrű kókusztej, 3 nagy
narancs gerezdjei a hártyák nélkül, ízlés szerint egy kevés édesítő
Melegítsd elő a sütőt 150 fokra, vajjal kenj ki egy kb. 22 cm átmérőjű kerek
tortaformát. Szitáld a gesztenyelisztet és a kakaót egy tálba. Verd fel a
tojások sárgáját fehéredésig az édesítővel, majd add hozzá a kávét, a tokajit,
a narancshéjat, a vaníliát és a szerecsendiót. Keverd bele a finomra szitált
lisztet és a kakaót. Verd habbá a tojások fehérjét, óvatosan keverd a
tésztához, és süsd 50 percig. A sütőt zárd el, és a tortát hagyd benne kihűlni.
A szószhoz hámozd meg a narancsokat, és egy éles késsel vágd
ki a gerezdeket úgy, hogy a gerezdek közti hártyák közül kivágod a gyümölcs
húsát. Turmixold össze a kókusztejjel, és ha nem elég édes, egy kis édesítővel.
A tortához tálald.
Forrás: kiskegyed.hu
0 Megjegyzések