Ritkábban esik szó az erősebbik nem trendjeiről, ezért most Nekik szeretnénk kedveskedni ezzel a sorozattal. Elsőként a Men.hu segítségével gyűjtöttünk össze néhány tippet, amit érdemes betartani a nyakkendőviseléssel kapcsolatban. A későbbiekben pedig olvashattok majd más kiegészítőkről, ruhadarabokról, stílusokról, tippekről. Megpróbálunk apránként minden kérdésetekre választ adni – még azokra is, amikről még nem is tudtátok, hogy rá kéne kérdeznetek!

Kedves hölgy olvasóink! Veletek is előfordult már, hogy a pasitok, haverotok, fiútestvéretek – vagy egyéb hímnemű ismerősötök – tőletek kért öltözködési tanácsot? Vagy ami még jobb… nem is kérdez és büszkén viseli a rosszabbnál-rosszabb összeállításokat?! A következő néhány cikkben megpróbálunk segíteni a válaszadásban. Vagy, ha már unod, csak ültesd le Őt a gép elé, és olvastasd el vele új, pasiknak szóló cikksorozatunkat!


Innen a megszólítás pedig… Kedves férfi olvasóink! Hogy ne zúdítsunk egyszerre mindent a fejetekre, kezdjük egy apró, ám annál fontosabb részlettel. A nyakkendővel. Felveszed, és máris elegáns és stílusos vagy, igaz? Nem, sajnos ez nem ilyen egyszerű. Nem mindegy az anyaga, mintája, fazonja, de még az alkalom sem… Mindenki (azt hiszi, hogy) ismeri, mindenki viselte már, mindenkinek van belőle legalább két-három darab a szekrényében. De vajon hányan tudnátok helyesen válaszolni arra, hogy hány fajtája van, és melyiket mikor, milyen ruhadarabhoz illik viselni?

Nyakra kötött kendőt már a római korban is viseltek a férfiak, viszont a mai „modern” nyakkendő ősének a XVII. századi francia szolgálatban álló horvát katonák nyakravalóját tekinthetjük. Mai formájának kialakulását a XIX. századra tehetjük, amit azóta ezerféleképpen variált a kor, a tervezők, és valahol időközben még a mi, női ruhatárunkba is beküzdötte magát.

Ezekre a kiegészítőkre is igaz az aranyszabály, mi szerint a kevesebb néha – bár jelenesetben a „mindig” kifejezőbb időhatározó lenne – több. Egy egyszerű, visszafogott darabbal sokkal hatásosabb lehetsz, mint egy színes, ilyen-olyan mintás, kirívó giccsel. Cikkünkből négy alaptípust ismerhettek meg kicsit közelebbről.



Elsőként vegyük a legelterjedtebb „alapdarabot”, a klasszikus fazont. Ez a férfiak egyre nagyobb csoportjánál van jelen kötelező hétköznapi viseletként. Ha olyan helyen van jelenésed, ahol nem megengedett a kigombolt ingnyak – amit egyébként női szemmel nagyon tudunk értékelni! –, elengedhetetlen a nyakkendő. A hétköznapisága miatt viszont egy elegánsabb eseményen már nem helyénvaló! Öltönyhöz tökéletes, de egy szmokinghoz, netán frakkhoz már nem passzol. Ha mégis kicsit fel szeretnéd dobni a megjelenésedet, keríts egy színben és stílusban passzoló – semmiképp sem túl elegáns vagy ránézésre méregdrága – nyakkendőtűt és/vagy mandzsetta gombot. A másik lehetőség a díszzsebkendő. Ugyan már nem éli fénykorát, ha harmonizál a nyakadat átölelő anyaggal, ez is tökéletesítheti összeállításodat.

Az is mindig kérdés, hogy hogyan kösd meg a nyakkendődet, vagy kit kérj meg, hogy helyetted megtegye… Mellékeltünk egy ábrát, de rengeteg videót találhatsz Youtube-on. Sőt, ma már a telefonodra is letölthetsz különböző alkalmazásokat, amik megmutatják neked a lépéseket!

A második legelterjedtebb típus a csokornyakkendő. Egy-két generációval ezelőtt még ez a darab töltötte be az előbbi, klasszikus nyakkendő szerepét, ma már viszont fentebb ugrott az elegancia ranglétráján. Olyan puccos eseményekre, ahol a dress code előírja a szmokingot vagy frakkot, elengedhetetlen része a viseletnek! Hétköznapokon viszont már csak a vagányabb, egyedi stílussal rendelkező pasiknak ajánljuk, akik lezseren is méltósággal tudják viselni. Ennél a darabnál is gondot okozhat a „hogyan”. Erre ma már kitalálták az előre megkötött csokornyakkendőt, amit csak felcsatolsz és kész. Ne haragudjatok, de ezt nem tudjuk máshoz hasonlítani, csak a felcsatolható női póthajakhoz… Ha nincs a fiókodban, és valamiért az idősebb rokonok porosodó darabjai sem megfelelőek, de pénzt mégsem szeretnél egy „igazi” csokornyakkendőre kiadni, köss klasszikusból! Itt egy kis segítség:

De, ha még ennél is elegánsabb megjelenésre vágytok, ott van a selyemsálra hajazó extra fazon. Ezt csak ritka alkalmakon szokás hordani, különleges tűvel megtűzve. Ennek a darabnak viszont amellett, hogy a saját szetteddel harmonizálnia kell, a párod ruhájával is tökéletes egyensúlyban kell lennie! Leggyakrabban vőlegények nyakában találkozhatsz vele. Nem igazán van más tipikus esemény, ahol elvárt ez a darab – kihangsúlyoznánk, hogy egy esküvőn sem az, csak még mindig ott a leggyakoribb!

Végül pedig az amerikai nyakkendőről említenénk pár jellemzőt. Valószínűleg ezt a darabot még nem sokatok próbálta ki, és többségetek később sem fogja. Már a félbehajtott kötélszerű, sodort anyagán csúszó „medáljával” is a vadnyugat cowboyaira emlékeztet, így nem nehéz kitalálni az eredetét sem. Miután bejött Európába az előző században, egy rövid ideig divatosnak számított, de a „15 perc” hírnévnél nem jutott több neki, így  – az előző három példánktól eltérően – ez a darab nem olvadt bele az öltözködésünkbe sem. Nagyon sokféle változatban lehet kapni – főleg Amerikában –, de az elegáns kategóriába nem tartozik bele. Csak nagyon kevés olyan férfi létezik, aki ezt méltósággal tudja hordani, és nem hat rajta groteszknek. Ha úgy érzed, bepróbálkoznál vele, csak farmerrel tedd! Ha pedig a maximum eleganciát szeretnéd belőle kihozni, a farmeredet egy egyszerű ing-zakó párossal kombináld. És, ha már eddig eljutottál, egy akusztikus gitárt is a kezedbe vehetsz, és énekelhetsz nekünk valami aranyos country nótát – ha véletlenül még egy kis tehetséged is van, garantált a sikered!

Gáz lenne férfiként ékszereket hordani? Nem! Következő cikkünkben foglalkozni fogunk az összes többi férfi kiegészítővel, és a nyakra is visszatérünk még egy kicsit. Reméljük, Te is olvastál valami újat és hasznosat, és a későbbiekben még több dologban segíthetünk! Addig is ne feledjétek, a stílus nem kerül pénzbe. Nektek is ugyanannyira jogotokban áll stílusosnak, trendinek és divatosnak lenni, mint bármelyik nőnek!

Forrás: ertunk.hu