Ötszáz éve működő angol kocsmák kalauzával rukkoltak ki brit
történészek, mintegy 250-et sikerült találniuk. Tanulmányukban kimutatták, hogy
hatszor jobb volt az ellátottság kocsmából a 16. században: 200 lakosonként
akadt egy ivó, ma 1200 főre jut egy.
A kocsmakalauz szerzői - James Moore és Paul Nero - kitérnek
a fél évezreddel ezelőtti kocsmázási szokásokra, az italok mellett az ételekre,
azok felszolgálásának módjaira, az ivók társadalmi rangsorolására és még
történelmi szószedettel is ellátták "kocsmalógiai" művüket. Ebből
megtudható egyebek közt, hogy az alkoholistát hajdanán "sörlovagnak"
hívták, a rendkívül ittas embert "oroszlánrészegnek", a
hazárdjátékost pedig "könyökrázónak" - feltehetően a poharas kockázás
jellegzetes mozdulata okán.
A kocsmákat alapvetően három kategóriába sorolták. A
harmadosztály volt a legalja, és ennek megfelelő volt vendégkörük társadalmi
rangja is. Sörházaknak hívták őket, tilos volt borral szolgálniuk, étekből is
csak nagyon egyszerűeket kínáltak. Ezek a "talponállók" adták a
kocsmák zömét, ivóeszköztáruk cserép- vagy fakupákból állt. A másodosztály a
tavernákból állt, ezekben bort is mértek, és fedeles fa- vagy fémkorsókból
ihattak vendégeik.
Az első osztályba a fogadók tartoztak, amelyekből egyre több
lett a század folyamán a kereskedőréteg általános gazdagodásának köszönhetően
és azt tanúsítva. A fogadókban volt a legszélesebb ételkínálat, a londoniakban
egészen egzotikus fogások is akadtak. A tányérok még zömmel fából voltak,
ugyanakkor egyes fogadók már villával is kirukkoltak. Nem mindenhol arattak
sikert. Ezt az evőeszközt Anglia egyes vidékein férfiember nemigen használta,
ha nem akarta, hogy kiröhögjék nőies kényeskedésért.
Ami az ivászat mértékét illeti, egyes feljegyzések alapján
heti 17 pint
- 7 liter
- sör volt az átlagos. Ma két liter. Viszont a hajdani sör feltehetően
valamivel alacsonyabb szesztartalmú volt. Akad olyan kocsmai feljegyzés is,
amely szerint ennyi, azaz két liter volt az alkalmankénti átlagfogyasztás, de a
nagyivók nem adták lejjebb napi négy liternél.
A dohányzásról is szólnak dokumentumok. A század folyamán
egyre népszerűbbé vált, és a hatóság nem nézte jó szemmel, igyekezett
kitiltani. Nem a kocsmázók egészsége izgatta, hanem a tűzveszély - adta hírül a
The Daily Telegraph című brit lap.
Forrás: hvg.hu
0 Megjegyzések