Az éttermek szinte teljes hazai élmezőnyét felvonultatja a
budapesti Millenáris parkban május 30. és június 2. között a Gourmet Fesztivál,
amelynek idei kiemelt témája a gulyás lesz.
"A Gourmet Fesztivál mára egyértelműen a legfontosabb
olyan hazai csúcsgasztronómiai rendezvénnyé vált, amely széles tömegek számára
is elérhető" - mondta a fesztivált harmadik éve szervező Sziget Kft.
ügyvezetője a rendezvény hétfői sajtótájékoztatóján.
Gerendai Károly közölte: idén 100 kiállítót várnak, ezek
fele a legjobb hazai éttermek közül kerül ki, míg mellettük borászatok,
cukrászdák, gourmet boltok termékei lesznek kóstolhatók. Kiemelte, hogy a
résztvevő éttermek jelentős része más esetben nem vállal kitelepülést, így
konyháik közvetlen összehasonlítására csak a Gourmet Fesztiválon nyílik
lehetőség.
Részben az összekóstolás érdekében most először lesz kiemelt
téma a fesztiválon: a gulyást valamilyen formában - például leves, terrine,
pörkölt, hab vagy krém - minden résztvevő étterem elkészíti. "Reméljük,
ezzel azokat az érdeklődőket is sikerül megszólítani, akik már elindultak a
minőségi ételek felé, de még csak ismerkednek a minőségi alapanyagokkal,
gasztronómiával" - jegyezte meg az ügyvezető.
Gerendai Károly hozzátette: a mennyiség helyett minden
szempontból a minőséget helyezik előtérbe, ezért bíráló bizottság dönt a
kiállítókról, és limitált lesz a látogatói létszám is.
A hétfői sajtótájékoztatón négy séf mutatta be
gulyásvariációit, ezekkel - vagy hasonló kreációkkal - a tervek szerint a
Gourmet Fesztivál vendégei is találkozhatnak. Nyíri Szása (Arany Kaviár)
paprika nélkül, vaddisznóhússal, kucsmagombával, turbolyával, zelleres
burgonyagombóccal készített gulyáslevest, míg Bíró Lajos (Bock Bisztró) a
hagyományosabb vonalat követve sertésoldalasból, rózsaszínre sütött
sertésszűzzel főzte meg a fogást.
Jahni László (Kistücsök) háromféle halból (fogas, füstölt
harcsa, balatoni nyurgaponty) gondolta újra a gulyáslevest, melyhez halgulyás
krémet adott, Bérczi Róbert (Metro Vevőakadémia) pedig konfitált marhapofából
borjúlábbal és marhanyelvvel, paprikaextrakttal készítette el a klasszikus
magyar ételt.
A fesztivál kiállítói listáján szerepel például a Costes, a
Chateau Visz, a La Mareda ,
az Olimpia, a Pomo d'Oro, a Ráspi és a Viator Apátsági Étterem. A boros résztvevők
között jelen lesz mások mellett a Badacsonyi Kör, a Bock Pince, Gere Attila, a
Heimann Birtok, a Kertész Pincészet, a Kovács Nimród Winery, a Kreinbacher
Birtok és a Sauska, de képviselteti magát például a Bortársaság, a Divin
Porcello sonkabár, a Gerbeaud, a Hegyközi Manufaktúra, a Sarki Fűszeres, a
Szega Camembert, a Terra Hungarica és a WineAge Borkereskedés is.
A kiállítók és a programok részletes listája a
http://sziget.hu/gourmetfesztival honlapon érhető el.
Forrás: hvg.hu
0 Megjegyzések