Számos praktika létezik másnaposság ellen, ám a Yak-a-mein
nevű csodalevesnek még a tudósok is elismerik gyógyító hatását.
Időnként mindenkinek szüksége van egy kis lazításra, egy
laza bulira, együttlétre a barátokkal, ám van, hogy a tervezettnél kicsit több
alkoholt veszünk magunkhoz egy-egy ilyen alkalommal. Ha szerencsésen haza is
érünk, a másnap reggel jelentkező kínzó fejfájás bizonyára emlékeztetni fog
minket a jól sikerült estére.
A Yak-a-meinnek számos változata létezik, elsősorban New
Orleans-ban elterjedt étel, a legtöbb variáció a marhahús és a szójaszósz
mellett tartalmaz hagymát és szeletelt főtt tojást is. A szájhagyomány szerint,
az ötvenes években New Orleansból Koreába küldött amerikai katonáktól ered a
recept. Alyson Mitchell, a Kalifornia Egyetem munkatársa úgy véli, a leves
titka abban rejlik, hogy kellő mennyiségben tartalmaz sót, proteint,
szénhidrátot és mikrotápanyagokat ahhoz, hogy elmulassza a fejfájásunkat.
Másnaposság annál jelentkezik, aki előzőleg több alkoholt
fogyasztott, mint amennyit a szervezete még fel tudott szívni. Ilyenkor
megemelkedik a vér etanol szintje, ami kiszáradást okoz, az pedig fejfásához
vezet. Az etanol a máj enzimjének hatására acetaldehidre bomlik, ami viszont
mérgező, így ez okozza a másnaposság fő tüneteit. Amint azt Mitchell professzor
kifejtette, minél magasabb koncentrációban tartalmazza egy ital a kongener nevű
vegyületet, annál erősebb tünetekkel jár utána a másnaposság. A vörösborban és
a likőrökben például több van belőle, mint a fehérborban vagy a tömény
italokban, például a vodkában.
A professzor az Amerikai Kémiai Társaság éves találkozóján
arról is beszámolt, hogy a fenti leves mely összetevője miként száll harcba a
másnaposság tüneteivel. A tojás például egy cisztein nevű aminosavat tartalmaz,
amely képes kiűzni az aceteldehidet a szervezetből, a só pedig a gyakori
vizelés következtében elvesztett nátriumot és káliumot pótolja. A húsban vagy
halban található B1 vitamin pedig segít megelőzni, hogy a glutarát - amely a
fejfájás fő okozója - felépüljön a szervezetben.
Végezetül a professzor elmondta, hogy a másnaposság
megelőzésére természetesen a legjobb módszer az, ha nem visszük túlzásba az
ivást. Mivel egy átlagos emberi szervezet óránként 15 milliliter tiszta
alkoholt bír feldolgozni, jól tesszük, ha ennyi idő alatt mi sem iszunk többet
egy korsó sörnél, egy pohár bornál, vagy egy felesnél.
Forrás: noihir.hu
0 Megjegyzések