Több emlőráktípus esetén férfi nemi hormonokkal működő receptorok találhatóak a tumor felszínén, és az androgének, így például a tesztoszteron is, táplálják a daganat fejlődését.

Az Amerikai Rákkutató Társaság ülésén elhangzott eredmények szerint ezen érzékelő sejtek blokkolása új utat nyithat a betegség gyógyításában, aminek bizonyítására klinikai vizsgálatokat terveznek.

A Colorado Egyetem kutatói dr. Jennifer Richer vezetésével azt találták, hogy az összes mellrákos megbetegedés háromnegyedénél vannak jelen férfi nemi hormonnal működő receptorok, így az anti-androgén terápia ígéretesnek tűnik. Ez a kezelési forma már használatos a prosztatarák ellen. A szakértők eddig is tudták, hogy néhány mellráktípus bizonyos női hormonok, például az ösztrogén és a progeszteron befolyása alatt alakul ki. Az elterjedt gyógyszerek egy része az ösztrogénreceptorok blokkolásával fejti ki hatását.

Dr. Richer értekezése szerint a férfihormonok ugyancsak lényeges szerepet játszanak az emlődaganat létrejöttében, így a gyógyszerészeti fegyvertár ilyen irányú bővítésével növelhető a sikeres terápiák aránya. A friss kutatásból kiderült, hogy sok betegnél egyszerre vannak jelen női és férfi nemi hormonnal működő receptorok is, amelyek laboratóriumi körülmények között jól reagáltak az anti-androgén kezelésre.

A felfedezés az ösztrogénblokkolós terápia mellett visszaeső páciensek közül az androgén receptoros daganattal is rendelkezők számára a legígéretesebb. "Izgatottan lépünk tovább a klinikai vizsgálatokra a mellrák anti-androgén kezelését illetően" - mondta dr. Richer.
Forrás: noihir.hu
ldául egy cisztein nevű aminosavat tartalmaz, amely képes kiűzni az aceteldehidet a szervezetből, a só pedig a gyakori vizelés következtében elvesztett nátriumot és káliumot pótolja. A húsban vagy halban található B1 vitamin pedig segít megelőzni, hogy a glutarát - amely a fejfájás fő okozója - felépüljön a szervezetben.


Végezetül a professzor elmondta, hogy a másnaposság megelőzésére természetesen a legjobb módszer az, ha nem visszük túlzásba az ivást. Mivel egy átlagos emberi szervezet óránként 15 milliliter tiszta alkoholt bír feldolgozni, jól tesszük, ha ennyi idő alatt mi sem iszunk többet egy korsó sörnél, egy pohár bornál, vagy egy felesnél.

Forrás: noihir.hu