Amerikai kutatók szerint nem a vörös húsban lévő koleszterin és telített zsír a fő bűnös a szívbetegségek kialakulásában, a vörös húsokban és étrend-kiegészítő formájában is megtalálható L-karnitin okozza az artériák megkeményedését. 

A Nature Medicine tudományos folyóiratban hétfőn megjelent tanulmány szerzői szerint egy gyomorbaktérium átalakítja az L-karnitint trimetilamin-N-oxiddá (TMAO), erről a vegyületről vélik úgy a szakemberek, hogy elősegíti az érszűkület kialakulását. A vörös húsok fogyasztásáról már korábban bebizonyosodott, hogy növeli a szívbetegségekből eredő elhalálozás kockázatát még akkor is, ha ezek a húsok zsír- és koleszterintartalma alacsony.

Stanley Hazen, a Clevelandi Klinika szív- és érrendszeri betegségek intézetének vezetője és munkatársai tanulmányukban annak jártak utána, mi okozhatja ezt. A kutatók 2595 kardiológiai vizsgálaton részt vevő ember vérmintáiban ellenőrizték az L-karnitin szintjét, és 77 önkéntesnek, köztük 26 vegánnak, illetve  vegetáriánusnak, a vörös húsokban és a tejtermékekben megtalálható L-karnitinban gazdag ételeket adtak.

A vizsgálatok kimutatták, hogy az L-karnitin elfogyasztása növelte a vér TMAO-szintjét, ami megváltoztatja a koleszterin-anyagcserét és lassítja a koleszterin lebomlását, az pedig így felhalmozódik az artériák falán. L-karnitin étrend-kiegészítő fogyasztásakor a vegánoknál és vegetáriánusoknál jóval kevesebb TMAO keletkezett a vérben, mint a húsevőknél. A húsevők és a nem húsevők székletének elemzése kimutatta, hogy a gyomrukban nagyon különböző baktériumok vannak. Hazen szerint a rendszeres húsevés serkenti annak a baktériumnak a növekedését, amely az L-karnitint trimetilamin-N-oxiddá alakítja.

Eredményeik ellenőrzésére a szakemberek egérkísérleteket is végeztek, L-karnitinban gazdag diétának vetették alá két csoportban az állatokat. Egyik csoportjukban úgy találták, hogy az ilyen étrend kétszeresére növelte az érszűkület kialakulását. A másik egércsoportban, ahol a gyomor baktériumállományát antibiotikumos kezeléssel csökkentették, az L-karnitinban gazdag diéta nem vezetett az érfal megkeményedéséhez.

Az L-karnitin egy aminosav-származék, amely igen fontos szerepet játszik a szervezet zsíranyagcseréjében. Ez az anyag a természetben fordul elő, rengeteg élelmiszerben - marha-, bárány-, kacsa-, disznóhúsban - megtalálható, és étrend-kiegészítőként is forgalmazzák, sőt az energiaitalok egyik összetevője. Tanulmányuk eredménye nyomán Hansen óvatosságra int, és további kutatásokat szorgalmaz az L-karnitin étrend-kiegészítőként való biztonságos használatáról.

Mi az L-karnitin?

A L-karnitint az energia szállítójaként is nevezhetjük, hiszen legfontosabb szerepe, hogy a hosszú szénláncú zsírsavakat átvigye az izomsejtek falán, a mitokondriumon keresztül. Az izomsejt belsejében ezek a zsírsavak elégnek, így energia szabadul fel, melyre a szervezetnek szüksége van. Ezt az égési folyamatotβ-oxidációnak nevezik, mely már nem függ az L-karnitintól. Viszont az L-karnitin nélkül a zsírsavak nem kerülnének el arra a helyre, ahol energiává alakulhatnak, ezért szerepe igen jelentős.

Az L-karnitin egy olyan természetes anyag, melyet az emberi szervezetben és az állati, illetve növényi táplálékokban egyaránt megtalálunk. Az emberi szervezetben általában 20-25 gramm mennyiségben fordul elő, ennek legnagyobb százalékát a vázizomzat tartalmazza, körülbelül 19 grammot. De jelentős mennyiségben megtaláljuk ezt az anyagot a májban (0,65 gramm), a szívben (0,22 gramm) valamint a vesében is (0,06 gramm). Ezenkívül még kisebb mennyiségben tartalmazza az idegrendszer és a mellékherék is.

Legnagyobb mennyiségben az állati eredetű táplálékokban találkozhatunk az L-karnitinnal. A vörös húsok, mint például a birka, a kecske, a juh és a sertés L-karnitin-tartalma a legmagasabb. Kilogrammonként körülbelül 21-30 grammot tartalmaznak ebből az anyagból. A fehér húsokban ezzel szemben mindössze körülbelül 0,1 grammot találhatunk. A növényi eredetű táplálékokban ennél még kevesebb van: maximum 0,03 gramm mennyiségben tartalmaznak L-karnitint.

Az L-karnitin kémiai szerkezetét tekintve egy olyan aminosav származék, mely a második szénatomon egy hidroxi(OH) -csoportot tartalmaz. Szerkezetét először Krimberg írta le. A hidroxi-csoport térbeli elhelyezkedésétől függően beszélhetünk L-karnitinről, mely élettanilag egy igen fontos anyag. Ez az anyag biokémiai úton a szervezetben is képződik. Ellentéte a D-Karnitin, mely csak szintetikus úton állítható elő.
Külső megjelenését tekintve az L-karnitin fehér kristályos anyag.