Máthé Zsóka táskatervező majdnem olyan elbűvölő környezetben él, mint a mesebeli Öreg néne. A Nógrád megyei Nagybörzsöny első látásra szerelem volt. A csend, az emberek nyíltszívűsége és a természet olyan inspirációs hatások, amelyek elől nem lehet menekülni. A tervező márkája, a Landhaus mind a hármat magába olvasztja. A százéves, sváb típusú, nyitott tornácú parasztház több funkciót is ellát egyszerre: nemcsak otthon, hanem műhely és parányi boltocska is. A házat egy szemrevaló kis kert öleli körül. Nyáron ezer színnel kápráztatja el és vonzza a kíváncsi tekinteteket. Zsóka együtt lélegzik a fákkal, virágokkal. Az évszakok váltakozása, a természet közelsége gondoskodik arról, hogy soha nem merüljön le, mindig legyenek újabb és újabb ötletei. Ha Nagybörzsönybe kirándultok, okvetlenül látogassatok el Zsóka boltjába és szippantsatok egyet a virágoskertje illatából. A Landhaus táskák magukon hordják a vidéki élet összes romantikáját, ami mindenképpen jól jön a nagyvárosban.

Miben rejlik a Landhaus varázsa?

A Landhaus varázsa az egyszerűségében, természetességében és a kreativitásban rejlik. Az otthonunkat úgy valósítottuk meg, ahogy megálmodtuk. A régi és az új dolgokat harmonikusan egymás mellé illesztettük.

Szerinted divatba lehet újra hozni a régi, hagyományos népi kismesterségeket?

A népi kismesterségek valódi évszázados tudáson alapulnak. Ahogy változnak az igények, úgy fejlődnek a mesterségek is. Az egyedi és jó minőségű termékeknek szerintem egyre inkább nyílik a piac.

Bőrdíszművesnek indultál.

Édesanyám varrónő volt, a családban a nővérem követte, így én a bőrdíszművességet, majd a bőrművességet választottam.


Mi a legvonzóbb a bőrben mint anyagfelületben?

Kevés olyan anyag van, mely olyan sokoldalú lenne, mint a bőr. Minden tábla bőrnek lelke van, egyénisége. Bőrrel dolgozni nagyszerű!

Nagyon egyedi, karakteres táskákat készítesz. Mikor született meg az első darab?

Természetesen, amikor tanultam, akkor készítettem el 16 évesen az első táskámat. Amikor megnyitottuk a házunknál kis ajándékboltunkat, elsősorban olyan apróságokat terveztem, melyek tökéletesen passzolnak ebbe a környezetbe, és visszaadnak valamit a hangulatából. A Landhaus egy neszesszerrel indult.

Leginkább a kockás anyagok rabja vagy.

A konyhánkba a függönyöket és a konyhai textileket piros-fehér kockás anyagból varrtam. Akkor jött az ötlet, hogy ez a tipikus minta egy táskán is megjelenjen.

Milyen méretben készíted a táskákat?

Eddig három méretben készült. A neszesszer a legkisebb, melybe olyan személyes apróságokat tehetünk, mint a papír zsebkendő, szájfény, gyógyszerek, körömreszelő és egyéb női dolgok. A kézitáska közepes méretű, mely a mindennapok kistáskája, és a nyári táska a legnagyobb, melybe az A/4-es méretű mappa is belefér.

Hány táskát tudhatsz magad mögött?

Azt tudom, hogy a boltban jelenleg 32 van, de folyamatosan bővül a készlet!


 Forrás: donna.hu