A legújabb kutatás azt mutatja, hogy egy pohár céklalével
hatékonyan csökkenthető a vérnyomás.
Az egyik szaklapban megjelent kutatásból az derült ki, hogy
a kísérletben részt vevő 15 személyben 250 ml céklalé elfogyasztása 10
higanymilliméterrel csökkentette a vérnyomás értéket. A hatás három-hat órával
az ital elfogyasztása után a legintenzívebb, de még egy nappal később is
kimutatható. A céklalé fogyasztásának azonban lehet egy váratlan következménye
a kutatók szerint: rózsaszínűre festheti a vizeletet.
A Londoni Egyetem Orvosi és Fogorvosi Karának kutatói, akik
évek óta vizsgálják a cékla vérnyomáscsökkentő hatását, elmondták, hogy a cékla
nitráttartalma a vérerek kitágítása révén elősegíti a véráramlást. Sok
anginában szenvedő beteg szed nitráttartalmú gyógyszereket a tünetek
enyhítésére.
A nitrát természetes módon van jelen a talajban, ahonnan a
zöldségek a növekedésük elősegítése érdekében a gyökereiken keresztül
felszívják. A kutató elmondta, meglepődve tapasztalták, milyen kevés nitrátra
volt szükség ilyen jelentős hatás eléréséhez. „Azt reméljük, hogy a magas
nitráttartalmú növények, például a zöld leveles zöldségek és a cékla étrendi
arányának növelésével olyan életmódbeli megközelítést alakíthatunk ki, amelyet
mindenki könnyen alkalmazhat szív-érrendszeri egészségének javítása érdekében”
– nyilatkozta a kutató.
Peter Weissberg professzor, a Brit Szív Alapítvány
orvosigazgatója úgy véli, az eredmények újfent azt bizonyítják, hogy sok friss
zöldséget kell fogyasztani. További kutatásokra lesz azonban szükség annak
meghatározására, vajon a nitrátban gazdag zöldségek hosszú távon hatékonyan
csökkentik-e a vérnyomást.
Forrás: medipress
0 Megjegyzések