Több civilszervezet az örökbefogadás törvényének hatálytalanítását kérte a hatóságoktól. A civilszervezetek szerint a jelenlegi törvény nem szavatolja teljes mértékben a gyermek jogait, noha hatályba lépésekor a dokumentumot egyöntetűen üdvözölték.

A szakemberek elmarasztalják a bürokráciáért felelős intézményeket, figyelmeztetve, hogy a bonyolult eljárások elrettentik azokat, akiknek örökbefogadási szándékuk van. A szenátus jogi bizottságának nem régi vitáján a civilszervezetek képviselői a procedúra leegyszerűsítése végett új törvény kidolgozását szorgalmazták. A vitákon részt vevő Azota Popescu, a brassói Catharsis Egyesület elnöke kihangsúlyozta, hogy a egyesületek küldetése az intézményes keretekben nevelkedő gyermekek számának a csökkentése.

A gyermek jogait védelmező egyesületek dokumentumot terjesztettek a szenátus jogi bizottsága elé, amelyben ismertetik a jelenlegi örökbefogadási törvény hatálytalanításának okait, kérve egyben egy új törvénytervezet kezdeményezését. Megjegyzendő, hogy az elmúlt esztendő végén 1.231 gyermek volt állami gondozásban.

Rador - erdely.ma