Ezt a receptet hívhatjuk akár hóvéginek, vagy kamraürítőnek
is - mivel a meglévő anyagokból kellett dolgoznom. Abban biztos voltam, hogy
valami mákos lesz, mert maradt egy csomó a legutóbbi flódni készítése után. Már
csak azt kellett kitalálni, hogy mi legyen még benne. Jó lett volna egy
egyszerű piskótát csinálni, csak hát a tojás már a sonkával együtt elfogyott,
szóval ez a megoldás kilőve. Aztán arra gondoltam sütök egy bögrés mákost,
tojás nélkül, kicsit másképpen. Ebből született ez a jaj-de-ennék-egy-kis-édességet-de-nincs-itthon-semmi
sütemény.
Ami mindig van itthon: alkohol, liszt, sütőpor, és néha
előfordul, hogy tej is. Most éppen mázlim volt, mert utóbbiból is volt egy
dobozzal. A következőkből állítottam össze a süteményt:
1 bögre félfogós búzaliszt
1 bögre nádcukor
2 bögre tej
3 evőkanál dióolaj (simán elhagyható, bármilyen zsírral
helyettesíthető)
1 bögre darált(!) mák
1 csomag sütőpor
2 marék mazsola
1 reszelt alma (ebből lehet több is, nekem csak ennyi volt
itthon)
Így készítettem el
A lisztet és a sütőport összekevertem, aztán a tejet,
olajat, cukrot, és a mákot is hozzákevertem elektromos habverővel. Ezután
lereszeltem az almát, jól kinyomkodtam (a levét megittam), majd ezt is
beleforgattam a masszába. Közben a mazsolát felforraltam a rumban, és hagytam
kicsit kihűlni, mielőtt ezt is hozzáadtam a tésztához.
A sütőt nem melegítettem elő, 160 fokon 45 percig sütöttem.
Nyilván ez sütőnként változó, tűpróbával a legegyszerűbb megbizonyosodni róla,
hogy megsült-e. Na meg az égett szag is sokat sejtet.
Az íze teljesen olyan lett, mint a gyerekkori bögrés
mákosnak, nagyon jót tett neki az alma, a rum, és a mazsola is. Azt hiszem, ez
a recept bekerülhet a hóvégi, nagyon finom kaják közé. Hurrá!
Forrás: divany.hu
0 Megjegyzések