Az illegális lekötések nem szűntek ugyan meg teljesen a Hétes-telepen, de sokat javult a helyzet. 

Hosszú esztendőkön keresztül óriási problémát jelentett Ózd legnagyobb romák lakta telepén az illegális áramvételezés. Az anyagi kár mellett a lekötések életveszélyesnek számítottak, ezért a szolgáltató is arra törekedett, hogy minél hamarabb rendezze a kialakult helyzetet. Hétes-telep valamennyi lakásába kártyás villanyórákat szereltek föl, amivel javult a helyzet.

Egy korábbi razzián a rendőrök mindenkit előállítottak a telepen, akik törvénysértést követett el. Két órán át szállították az embereket, és mindössze 4-5 családnál találtak szabályosan működő órát. A helyzet mihamarabbi rendezése érdekében a szolgáltató tavaly nyáron kártyás mérőket szerelt fel a családokhoz. A rendszer úgy működik, mint egy feltöltős mobiltelefon: a szolgáltatás a befizetett összeg határáig vehető igénybe. A telep lakói üdvözölték a kezdeményezést.

Az azóta eltelt háromnegyed évben az illegális lekötések nem szűntek ugyan meg teljesen, de sokat javult a helyzet. Az ózdi nemzetiségi roma önkormányzat elnöke azt mondja, aki tud, él a kártyás lehetőséggel. Van, aki még kísérletezik az áramlopással, de az biztosan rosszul jár, mert ha megbukik, a kártyás órát is leszerelik, így aztán teljesen megszűnik az áramellátás lehetősége – teszi hozzá Berki Lajos.

A Türr István Képző és Kutatóintézet Ózdi Igazgatóságának vezetője is úgy látja, az ”anomáliák” nem szűntek ugyan meg egy csapásra, de a kártyás órák nagyon komoly szemléletváltozást hoztak. Andó Pál emlékeztetett arra is: adósságkezelési programjuk kifejezetten arra fókuszál, hogyan lehet beosztani azt a kevés pénzt úgy, hogy abba valahogy beleférjen a villanyszámla kifizetése és a lakbértartozás folyamatos mérséklése is.