Az elmúlt napokban folyamatosan nőt a belvízzel elöntött területek nagysága. A gazdák nem tudnak gépeikkel rámenni a földekre.

Kossuth Rádió - Néhány hete még zöld búzatáblákat láthattunk Békés megyében, ma már azonban a belvíz miatt kezdenek sárgulni a növények. A másik nagy gond, hogy a gazdák nem tudnak gépeikkel rámenni a felázott földekre, ezért jócskán késnek a tavaszi munkálatokkal. Tavaly március végére már végeztek a tavaszi árpa, a zab, a napraforgó vetésével, de a takarmányborsó jórészét is sikerül földbe jutatni. Ha továbbra is marad a csapadékos időjárás, egyes területeken csak repülőgépről lehet a szükséges növényvédelmi munkákat elvégezni, amely nagyon költséges megoldás.

Az egyik gazda, Hajdú János a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában elmondta, még az ősszel kialakították a vízelvezető árkokat, de már ezek sem tudják levezetni a vizet, így most kézi erővel, ásóval, kapával, csákánnyal próbálják ezt megoldani. A belvíz mellett a hosszú ideig tartó hideg, az éjszakai fagyok fenyegetik a már 25-30 centiméteresre megnőtt repcét, amely a hirtelen felmelegedéstől később kifőhet. A legnagyobb problémát a talaj, a vetőágy előkészítése jelenti, amelyet belátható időn belül nem tudnak megtenni, mert nem lehet a gépekkel rámenni a földekre.

A hírek azonban továbbra is arról szólnak, hogy ma és a következő napokban is újabb esőkre kell számítani. A hazai folyók mentén jelenleg több mint 2400 kilométeren van árvízvédelmi készültség, 327 kilométeren harmadfokú a védelem, mondta a 180 percben az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője. Siklós Gabriella beszámolt arról is, hogy emelkedett a vízszint a Kőrösökön, a Berettyón, a Rábán és a Zalán, ezeken a folyókon harmadfokú vízszinten várják a tetőzést. Országosan 155 ezer hektár a belvízzel elöntött terület, ebből több mint 70 ezer hektár vetés, szántó.

A legmagasabb, harmadfokú készültség van érvényben a Kapos magas vízállása miatt Dombóvárnál, illetve a sok csapadék miatt a Kis-Balatonnál, a Zala mentén és Békésben is, közölte a szóvivő.