Egyelőre nem hoztak eredményt a szerda hajnalig tartó, uniós közvetítéssel zajló egyeztetések.

MTI - Egyelőre nem hoztak eredményt a szerda hajnalig tartó, uniós közvetítéssel zajló szerb-koszovói egyeztetések. Az újabb tárgyalási fordulót ezúttal is Brüsszelben tartották a két kormányfő, a szerb Ivica Dacic és a koszovói Hashim Thaci, valamint Catherine Ashton, az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője részvételével.A két miniszterelnök kedden először külön-külön tárgyalt Ashtonnal, majd hármas megbeszélésre került sor.

Az éjszakába nyúló tárgyalási forduló - sorrendben immár nyolcadik ilyen szerb-koszovói miniszterelnöki találkozó - 13 órán át tartott. Ivica Dacic szerb miniszterelnök a tárgyalásokat követően arról tájékoztatott, hogy nem sikerült megállapodásra jutni. A kormányfő kijelentette, hogy fennmaradtak a nézeteltérések a tervezett koszovói szerb önkormányzati szövetség jogköreivel kapcsolatosan.

Az újabb tárgyalási forduló során az észak-koszovói szerbek helyzetét illetően próbáltak áttörést elérni. Az MTI korábbi brüsszeli jelentése szerint az eddigi egyeztetések során odáig már eljutottak, hogy a térség négy szerb települése - Kosovska Mitrovica, Zvecan, Zubin Potok és Leposavic - önkormányzati szövetséget alakíthat majd. Tisztázatlan volt azonban, hogy mire terjedhetnek ki e szövetség jogkörei és felér-e az majd valamilyen érdemi autonómiával.

A szerb miniszterelnök ugyanakkor mégsem volt borúlátó, és azt hangsúlyozta, hogy a megegyezés hiánya ellenére a tárgyalási forduló során sokat tettek a Belgrád és Pristina közötti kapcsolatok normalizálása érdekében. Részleteket azonban ezzel kapcsolatban nem közölt.

Dacic kijelentette, hogy Belgrádban most elemezni fogják a kialakult helyzetet. Egyelőre nem világos, hogy mikor folytatják a párbeszédet. Pristinai sajtójelentések szerint Thaci ugyanakkor azt közölte, hogy egy héten belül újabb találkozóra kerülhet sor.

Ashton a tervek szerint április 16-án hozza nyilvánosságra jelentését arról, sikerült-e annyit előrehaladni a szerb-koszovói viszony rendezésében, hogy indokolt lehet az EU-csatlakozási tárgyalások kezdési időpontjának megadása az elvben már EU-tagjelölt jogállású Szerbiának.