Délelőtt önkénteseket toborzó felhívást tett közzé a nagykanizsai polgármester a kritikus helyzet miatt.


Intenzív árvízi védekezés zajlik a magyarországi folyók egy részén, a védekezéshez szükséges erők és eszközök minden térségben rendelkezésre állnak - közölte Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője Nyíregyházán. A főigazgató a megyei és járási védelmi igazgatás vezetőinek tartott értekezletet követő sajtótájékoztatón elmondta: valamennyi hazai vízfolyás árad, a kisebb folyók közül többek között a Rábán, a Zalán, a Körösökön, a Zagyván és az Ipolyon van érvényben valamilyen szintű - egyes folyókon harmadfokot is elérő - árvízvédelmi készültség.

A nagyobb folyók áradása egyelőre nem jelentős, a vízgyűjtő területeken elindult hóolvadás és az elmúlt napokban leesett csapadék miatt első- és másodfokú árvízvédelmi készültséget igénylő árhullámok vonulnak le - ismertette Bakondi György.

A nagyobb léptékű áradás a vízgyűjtőn lévő hó mennyiségétől, az olvadás gyorsaságától és a csapadékmennyiségtől függ - tette hozzá. A meteorológiai jelentések szerint jelenleg Zala, Vas, Győr-Moson-Sopron és Veszprém megye területén havazik, ezekben a megyékben az erős szél miatt hóátfúvások alakulhatnak ki. Az ország más részein az eső okozhat gondot a következő napokban.

A térségi vízügyi igazgatóságok már megkezdték a vízkormányzási munkálatokat, a zsilipek nyitását és zárását, illetve a tározók feltöltését szükség szerint végzik - közölte a főigazgató.

Bodnár Gáspár, a térségi vízügyi igazgatóság vezetője a tájékoztatón elmondta: jelenleg 361 kilométer hosszú védvonalon zajlik védekezés a Felső-Tisza folyóin, minden vízfolyáson - a Szamos kivételével - valamilyen szintű árvízvédelmi készültség van érvényben. A Kraszna középső szakaszán harmad-, a határszelvény közelében másodfokú a riasztási szint. A Túr teljes magyarországi, illetve a Tisza Vásárosnamény és Gávavencsellő közötti szakaszán elsőfokú készültség van érvényben.

A térségi folyók vízgyűjtőjén 18-20 milliméter csapadék várható szerdán, ami áradást indíthat el - jelezte Bodnár Gáspár. Tájékoztatása szerint a Krasznán harmad-, a Túron másodfokú készültséget, a Tiszán Vásárosnamény fölött első-, alatta pedig másodfokú készültséget elérő vízszintet várnak.

Az igazgatóság működési területén jelenleg öt szakaszon van első, három szakaszon pedig másodfokú belvízvédelmi készültség, az elöntött területek nagysága meghaladja a 15 ezer hektárt. A megyében jelenleg Nyíregyháza, Nagyecsed és Kótaj önkormányzata, valamint a Nyírségi és a Felsőszabolcsi Vízgazdálkodási Társulat tart fenn belvízvédelmi készültséget.

Készültség a Tiszán

Elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a Tisza bal partján Tiszafüred és Rakamaz között szerdán a Tiszántúli Vízügy Igazgatóság - közölte Bara Sándor védelemvezető az MTI-vel. Tokajnál reggel 633 centiméter volt a vízállás, a folyó tovább árad - tette hozzá.

A Hortobágy-Berettyón továbbra is a legmagasabb, harmadfokú a készültség, a Berettyón, a torkolatnál pedig másodfokú árvízvédelmi készültséget tartanak fenn. Szeghalomnál kedd óta 20 centimétert emelkedett a vízszint, s már 458 centiméter a vízállás - részletezte a Tivizig igazgatója. Elmondta ugyanakkor, hogy a Berettyó felső szakasza apad, ott elsőfokú az árvízvédelmi készültség.

Növelni kellett a belvízvédelmi készültséget is a Tiszántúlon, az igazgatóság 12 védelmi szakaszából már 10-ben védekeznek: nyolc szakaszon van másod-, kettőn pedig elsőfokú készültség - jelezte a védelemvezető.

A Tivizig működési területén újabb 400 hektárral nőtt kedd óta az elöntött terület nagysága. Jelenleg összesen 26 800 hektár föld áll víz alatt, amelyből 5 750 hektár vetés, 5 650 hektár szántó, 10 350 hektár rét és legelő. Az igazgatóság 21 szivattyútelepet üzemeltet, amelyek mintegy 4 millió köbméter vizet emelnek át naponta a befogadó folyókba, csatornákba - ismertette a részleteket Bara Sándor.

Újra áradnak a folyók és patakok Vasban

Újra áradásnak indultak a folyók és patakok Vas megyében - közölte a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. Balogh Nikoletta tájékoztatása szerint a szerda reggelig lehullott eső újabb vízszintemelkedéssel jár a vízfolyások felső szakaszain, a középső szakaszokon megállt az apadás, és újból gyenge áradásnak indultak.

Hozzáfűzte: a Gyöngyösön és a Répcén 50 centiméter alatti emelkedés tapasztalható, a Rábán Szentgotthárdnál 50 centimétert emelkedett a vízszint, Körmendnél pedig megállt az apadás, újra lassan árad a folyó. Rumnál is újabb gyenge áradásra számítanak a nap folyamán.

Vízátfolyások miatt Vas megyében öt útszakaszon: Molnaszecsőd és Döröske, Nagypirit és Boba, Sótony és Ikervár, Nagygeresd és Vasegerszeg, valamint Nádasd és Halogy között zárták le teljesen az utat. Félpályás útlezárással tíz útszakaszon találkozhatnak a közlekedők - sorolta közleményében Balogh Nikoletta.

Átvágják a Principális-csatorna gátját

A lakóházak védelme érdekében átvágják Nagykanizsán a Principális-csatorna gátját - közölte a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. A helyi védelmi bizottság döntése alapján a Pivári utcai házak védelme érdekében vágják át a csatorna túloldali gátját. Eközben homokzsákokkal és szivattyúzással is védik a közeli épületeket.

A csatorna mellett párhuzamosan haladó Kemping utat fél pályán elöntötte a víz, ezért a közútkezelő egy szakaszon sebességkorlátozó táblákat helyezett ki. Délelőtt önkénteseket toborzó felhívást tett közzé Cseresnyés Péter polgármester, mert a nagy mennyiségű csapadék következtében a Principális-csatornánál kritikus helyzet alakult ki. Az MTI tudósítója a helyszínen azt tapasztalta, hogy több tucatnyi önkéntes vesz részt a házak felőli oldalon a homokzsákokból az elmúlt napokban rakott gát magasításán.

Pincéket, árkokat szivattyúznak a tűzoltók Veszprém megyében

Az elmúlt egy nap alatt több mint húsz esetben kérték a tűzoltók segítségét a nagy mennyiségű csapadék miatt - tájékoztatta a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-t. Révész András elmondta: pincéket és vízelvezető árkokat szivattyúztak a tűzoltók megyeszerte. Március 31-től szerdáig mintegy hatvan ilyen esethez riasztották őket. Szerda reggel két műszaki mentést végeztek a tűzoltók: két személyautó csúszott meg a havas, vizes úton Pápa és Ajka környékén - tette hozzá a szóvivő.